V Evropi najmanj kupujejo prek spleta Albanci in Črnogorci

torek, 07. december 2021
 
Po podatkih statističnega urada EU Eurostat najmanj med Evropejci prek spleta kupujejo prebivalci Albanije in Črne gore.

Kljub temu, da se uporaba interneta in spletne trgovine na Zahodnem Balkanu povečuje in se je hkrati pojavilo več nacionalnih in regionalnih trgov, prebivalci te regije še vedno manj nakupujejo prek spleta kot prebivalci EU držav.

V letu 2020 je le 23 % ljudi iz Črne gore oddalo naročila prek spleta, v Bosni in Hercegovini pa je bilo v tem letu 28 % spletnih nakupovalcev. Sosednji državi Zahodnega Balkana, Srbija in Severna Makedonija, sta v letu 2020 imeli nekoliko višji odstotek spletnih nakupovalcev, in sicer Srbija 38 % in Severna Makedonija 34 %. Odstotek spletnih nakupovalcev je v letu 2020 na Kosovu znašal 46 %, kar je višji odstotek kot v večini južnih držav članic EU.

Zadnji podatki za Albanijo so iz leta 2019 in kažejo, da je v tem letu le 7 % Albancev nakupovalo prek spleta ter 16 % prebivalcev Črne gore.

Med državami članicami EU najmanj nakupujejo prek spleta prebivalci iz  njenih dveh najrevnejših držav, iz Bolgarije (31 %) in Romunije (34 %).

Največ prek spleta nakupujejo prebivalci nekdanje članice EU,  Združenega kraljestva (90 %), sledijo pa ji 4 nordijske države, kjer se delež spletnih nakupovalcev giba od 84 % do 89 %. Od novejših članic EU največ prek spleta nakupujejo prebivalci Češke (72 %) in Estonije (68 %).

 
Viri: Factiva, bne IntelliNews

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT

Poglejte si tudi E-izvoz