V Izraelu razvijajo kultivirano živalsko in človeško mleko

četrtek, 21. april 2022


Kultivirano mleko izraelskega podjetja Wilk

Izraelsko podjetje Wilk je pred kratkim pridobilo patent ZDA za svoje lastniške metode in tehnologije za proizvodnjo gojenega živalskega in človeškega materinega mleka za dojenčke.
 
Mleko bodo pridobivali na osnovi matičnih celic. Podjetje bo lahko s svojo inovacijo vstopilo na globalni trg mleka in mlečnih izdelkov, ki je bil leta 2020 ocenjen na več kot 800 mlrd USD in na trg mleka za dojenčke, ki naj bi po ocenah analitikov do leta 2026 dosegel več kot 100 mlrd USD.

 
Ekskluzivni patent, ki ga je februarja podelil Urad za patente in blagovne znamke ZDA, ščiti intelektualno lastnino podjetja in zajema metode in sisteme, ki jih je Wilk razvil za gojenje in ločevanje mlečnih komponent iz kultiviranih celic.

Za kultivirano mleko živalskega izvora Wilk uporablja celice sesalcev, ki jih nato goji v bioreaktorjih, v kombinaciji s posebno tekočino. Gre za procese, ki temeljijo na skoraj 10 letih raziskav znanstvenikov s Hebrejske univerze v Jeruzalemu.

Wilkovi postopki se uporabljajo tudi za laboratorijsko proizvodnjo človeškega materinega mleka, skupaj z maščobami in beljakovinami, ki sestavljajo pomembne dele hranilne vrednosti. Pri tem postopku uporabljajo celice, ki jih pridobijo pri operacijah zmanjšanja prsi.

Lani je podjetje Wilk podpisalo strateški sporazum s podjetjem Coca-Cola Israel za razvoj izdelkov, ki temeljijo na tehnologiji kultiviranja mleka. Coca-Cola Israel ima v lasti mlečno zadrugo Tara, ki je 2. največje izraelsko podjetje za predelavo mleka in ima na izraelskem trgu mleka približno 12 % tržni delež. Kot del sporazuma bo Coca-Cola Israel v Wilk vložila skupno 2 mio USD. Wilk upa, da bodo kmalu prešli iz faze raziskav in razvoja v pilotno fazo in da bodo do leta 2024 na trg že lansirali sir ali jogurt, ki bo vseboval sestavine kultiviranih mlečnih izdelkov.
 

Drugi proizvajalci kultiviranega mleka

Wilk je le eno izmed podjetij v Izraelu, ki razvijajo kultivirano mleko. Podjetje Rehovotski Remilk je na primer pred kratkim zbralo 120 mio USD finančnih sredstev za razvoj kultiviranega mleka, sira in jogurta.

Vendar je Wilk eno redkih podjetij na svetovnem nivoju v sektorju gojenega materinega mleka.

Ameriško podjetje Biomilq naj bi bilo po njihovih navedbah prvo na svetu, ki je ustvarilo celično kultivirano človeško mleko iz mlečnih celic zunaj človeškega telesa. Biomilq je z investicijskim podjetjem Billa Gatesa, Breakthrough Energy Ventures in drugimi podporniki zbral 21 mio USD za financiranje alternativnega mleka za dojenčke, ki ga nameravajo lansirati na trg do leta 2025.

V Singapurju je podjetje TurtleTree razvilo ključno mlečno sestavino, laktoferin, ki se uporablja v formuli mleka za dojenčke za uravnavanje absorpcije železa v telesu in je bil doslej pridobljen iz krav. TurtleTree naj bi uspešno proizvedel laktoferin, pridobljen iz človeka.
 

Trg kultiviranega mleka ima velik potencial 

Trg mlečnih alternativ je bil leta 2021 ocenjen na 24 mlrd USD in naj bi do leta 2028 dosegel 49 mlrd USD.

Alternative rastlinskega izvora so revolucionarno spremenile živilsko industrijo, povpraševanje potrošnikov pa se je v zadnjih nekaj letih močno povečalo. 42 % svetovnih potrošnikov pravi, da omejuje svojo porabo živalskih proizvodov, zato so se proizvajalci spopadli z izzivom z razvojem novih izdelkov in razširitvijo ponudb po vsem svetu.
 

Viri: Factiva, The Times of Israel

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju hrane in pijače

Velik potencial trga gojenega mesa