V JAR lansirali največji tovornjak na vodikov pogon na svetu

torek, 10. maj 2022
 

NuGen - največji rudarski tovornjak na vodikov pogon na svetu

Republika Južna Afrika je k svoji zavezi, da zmanjša odtis emisij ogljika, prejšnji teden naredila korak naprej, saj je predstavila novo opremo, ki bo rudarskemu sektorju pomagala pri hitrejšemu prehodu v ogljično nevtralno prihodnost.

Južnoafriška družba Anglo American je 6. maja v svojem rudniku platine v Mogalakweni v Limpopu lansirala prototip največjega rudarskega tovornjaka na vodikov pogon na svetu.


 
Tovornjak so zasnovali za delovanje v vsakodnevnih rudarskih pogojih. Hibridni tovornjak nuGen ima vodikovo baterijo z močjo 2 MW, ki proizvaja več moči kot njegov dizelski predhodnik in je sposoben prevažati 290 ton tovora.
 
NuGen zagotavlja popolnoma integriran sistem zelenega vodika, ki ga sestavljajo sistem proizvodnje, oskrba z gorivom in transport, pri čemer se zeleni vodik proizvaja na lokaciji rudnika.
 
NuGen združuje tehnologijo in digitalizacijo za spodbujanje bolj trajnostnih rezultatov ter bo prispeval k uresničitvi cilja, da družba Anglo American do leta 2040 postane ogljično nevtralna.
 
Ker emisije dizelskega goriva iz voznega parka tovornjakov družbe Anglo American predstavljajo približno 10 % do 15 % njenih skupnih emisij, je to pomemben korak v smeri ogljične nevtralnosti. 
 

Razvoj vodikovega gospodarstva je strateška prioriteta države 

Kot podpisnica Pariškega sporazuma za boj proti podnebnim spremembam se je Republika Južna Afrika zavezala, da bo sprejela potrebne ukrepe za preusmeritev gospodarstva na nizko-ogljično in podnebno odporno pot.
 
Predsednik Cyril Ramaphosa, ki je imel ob lansiranju tovornjaka nuGen slavnostni nagovor, je dejal, da je tovornjak nuGen izjemen mejnik na poti trajnostnega in inovativnega gospodarstva.
 
Po besedah Ramaphose je razvoj vodikovega gospodarstva strateška prioriteta države. Ne samo, da bo dragoceno gonilo gospodarske rasti in zaposlovanja, temveč bo prispeval tudi k prizadevanjem države za dekarbonizacijo.

 
Ramaphosa je dejal, da nameravajo v državi vzpostaviti vodikovo dolino (na območju Limpopo - Gauteng - KwaZulu-Natal), ki bo pozicionirala Republiko Južno Afriko kot globalno središče za zeleno proizvodnjo vodika, ustvarjanje novih industrij, pomoč pri dekarbonizaciji sektorjev in ustvarjanje novih delovnih mest.

 

Viri: Factiva, Pretoria News, Independent
 
 

Preberite še: 

Kako bodo roboti spremenili dvajseta leta tega stoletja

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav