V Latviji raste povpraševanje po storitvah souporabe vozil

torek, 05. julij 2022
 

V Latviji lansirali platformo za souporabo električnih avtomobilov Tesla

V začetku julija so v Latviji lansirali platformo OX Drive za souporabo električnih avtomobilov Tesla. Platformo je vzpostavilo latvijsko podjetje Spaceship, ki je v projekt vložilo 2,5 mio EUR.

Podjetje Spaceship bo do konca tega leta v latvijskih mestih Riga in Jurmali zagotavljalo storitve souporabe avtomobilov z vsaj 130 vozili Tesla.
Podjetje Spaceship ima v načrtu, da bo sčasoma, ko se bo vozni park Tesla vozil OX Drive povečal, ponujalo tudi najem avtomobilov za 3, 6 ali 12 mesecev, oziroma za katerokoli drugo časovno obdobje po izbiri kupca. 

Predstavitev platforme OX Drive je potekala 30. junija v Rigi.
 

V Latviji storitev souporabe vozil ponuja tudi družba Slyfox 

V Latviji storitev souporabe vozil ponuja tudi družba Slyfox in sicer bod blagovno znamko Carguru. Letos junija je družba vložila dodatni 1 mio EUR v svoj vozni park, ki je večji za 50 novih avtomobilov znamke Toyota. Gre za hibridna vozila, saj je po mnenju vodstva Slyfox, razvoj omrežja polnilnih postaj za EV v Latviji še nekoliko počasen.

Zanimanje ljudi za storitve souporabe avtomobilov v Latviji iz leta v leto narašča. V Q2 2022 se je povpraševanje še posebej povečalo. 
Toyota CHR Hybrid je najbolj priljubljen model avtomobila pri uporabnikih Carguruja. 

Carguru trenutno upravlja vozni park z 200 vozili, od tega jih je okoli 70 % Toyotinih hibridov, ostalo pa so avtomobili znamk Nissan in Volkswen. 

Družba Slyfox je leto 2021 zaključila z 1,84 mio EUR prometa, kar je 7,6 % več kot leto prej, medtem ko je dobiček lani upadel za 38,2 % na 210.000 EUR.


 

Globalni trg souporabe vozil 

Globalni trg souporabe vozil je bil v letu 2021 ocenjen na 85,8 mlrd USD. Do leta 2026 naj bi po napovedih analitikov rasel po 16,6 % povprečni letni stopnji in v letu 2026 dosegel vrednost 185,1 mlrd USD.

Povpraševanje po storitvah souporabe vozil raste zaradi številnih prednosti, kot so enostavna možnost rezervacije, nizek ogljični odtis, cenovno ugodne storitve vožnje in enostavna možnost parkiranja.

V času pandemije je trg souporabe vozil precej upadel, predvsem zaradi zapor, ki so jih uvedle posamezne države, pa tudi zaradi novega načina dela od doma, ki je zmanjšalo službena potovanja.


Viri: Factiva, Latvian News Agency, Markets and Markets

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Priložnosti na latvijskem trgu Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: