V Romuniji so odprli lesno borzo

torek, 29. marec 2022
 

Otvoritev lesne borze v Romuniji

Romunsko gozdarsko združenje (ASFOR) in romunska blagovna borza (BRM) sta v petek, 25. marca, v Romuniji odprla lesno borzo, na kateri je bila ob tej priložnosti na romunski neodvisni menjalni platformi izvedena tudi prva lesna transakcija.
 

V Združenju ASFOR so ob otvoritvi povedali, da je prosta, varna in pregledna trgovina z lesom in lesnimi proizvodi predpogoj za pravilen razvoj tega sektorja. Romunski lesni sektor vsako leto ustvari 3,5 % romunskega BDP. 
 
Transakcije na lesni borzi koristijo tako prodajalcem kot kupcem. Pogajanje o ceni poteka elektronsko ali z odprto dražbo. Strankam so na voljo ponudbe in referenčne cene, pogodbe so zagotovljene, računi in bremenitve so elektronski, naročila pa so predvidena za trgovanje v 7 dneh od izdaje. Poleg tega lahko BRM za podporo udeležencem na trgu zagotavlja specializirane svetovalne storitve.
 
BRM ima obsežno strokovno znanje pri organizaciji trgov lesnih gradbenih materialov, kot so deske, oblikovani les, stoječi les, itd. in ima visoko zmogljivo infrastrukturo za prodajo in nakup blaga.
 
Tako ASFOR kot BRM sta prepričana, da bo vzpostavitev lesne borze pospešila trgovanje lesa in lesnih proizvodov v Romuniji ter ga dvignila na višjo raven s komercialnega in etičnega vidika, kot je to v primeru zahodnih borz. 

 
»Transakcije BRM bodo pregledne, učinkovite, konkurenčne in poštene. Informacije o trgih, ki jih upravlja BRM, so javne, poštenost in spoštovanje etičnih norm pa sta zavezana notranjim predpisom borze,« so na dan otvoritve sporočili iz združenja ASFOR, kjer upajo, da bo romunska lesna borza začela polno delovati v prvem četrtletju 2022.
 


 
Viri: Factiva, AGERPRES

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije

Romunska pohištvena industrija