V Rusiji se je proizvodnja pohištva letos zmanjšala za 2,5 %

torek, 01. december 2020

Po oceni ruskega združenja pohištvenih in lesnopredelovalnih podjetij (AMDPR) se bo v letu 2020 v Rusiji proizvodnja pohištva skupno zmanjšala za 4 %.

Po podatkih ruskega ministrstva za industrijo in trgovino se je v obdobju januar-oktober 2020 obseg proizvodnje pohištva zmanjšal za 2,5 %. Najbolj se je zmanjšala proizvodnja v segmentu kuhinjskega pohištva, saj je segment v prvih 10 mesecih 2020 beležil 20 % upad in v tem obdobju dosegel vrednost 19,8 mlrd RUB ali približno 219,13 mio EUR.

Zaradi spomladanskih omejitev, ki so bile uvedene za zajezitev pandemije korona virusa in posledično zmanjšanega efektivnega povpraševanja, se je povprečna dobava v trgovine s pohištvom zmanjšala za 12 % -15 %.

Po mnenju predstavnikov združenja AMDPR bi lahko država trg podprla s spremembo parametrov, ki veljajo za standardna stanovanja in jih je odobrilo ministrstvo za gradbeništvo, tako da bi vključili minimalni komplet pohištva za opremo kuhinje, hodnika in kopalnice. Trenutna merila, ki veljajo za gradnjo stanovanj po državnih programih, vključujejo zaključna popravila, vodovod, razsvetljavo, peč, umivalnik in omarico pod njim. Vendar se večina kupcev raje odloči za opremo ali popravila na ključ neposredno pri proizvajalcu. Letos oktobra so takšni posli v Moskvi predstavljali 63,6 % celotne prodaje, saj večina ljudi stanovanje raje uredi sama ob upoštevanju lastnega okusa.

Ruski proizvajalci pohištva si prizadevajo za širitev na tuje trge. Po podatkih ruskega združenja podjetij pohištvene in lesno predelovalne industrije se je izvoz pohištva iz Rusije v tretjem četrtletju 2020 povečal za 40 %.

V Letu 2019 je 52 % celotne prodaje pohištva predstavljal izvoz. V tem letu so v Rusiji izvozili za približno 320 mio EUR pohištva. Izvoz se je v primerjavi z letom 2018 povečal za 16,2 % ali za 44,5 mio EUR in je znašal 0,082 % celotnega izvoza iz Rusije.

Največ pohištva Rusija izvozi v Kazakhstan (29 %), v Nemčijo (12 %), v Belorusijo (9 %) in na Poljsko (3,7 %). Drugi pomembni izvozni trgi za pohištvo so še ZDA, Španija, Italija, Litva, Ukrajina in Francija.

Viri: Factiva, Esmerk Russian News 
 
Več informacij o globalnih trendih na področju lesne in pohištvene industrije