V Solunu razvijajo največji tehnološki park na Balkanu

četrtek, 22. september 2022
 

V Solunu razvijajo inovacijski in tehnološki center Thess INTEC 

Grčija bo kmalu dom največjega znanstvenega in tehnološkega parka ter zagonskega središča v jugovzhodni Evropi. V Solunu bo stal inovacijski in tehnološki center Thess INTEC - Thessaloniki Innovation & Technology Center.
 
Thess INTEC bo najpomembnejši raziskovalni in inovacijski projekt v Grčiji in na Balkanu, saj bo zagotavljal sinergijo akademskega sveta, raziskav, visokotehnoloških industrij, objektov in geopolitične lokacije.
 
Po navedbah vladnega tiskovnega predstavnika, ki nadzira projekt, je že prišlo do zanimanja mednarodnih vlagateljev.
 
Thess INTEC naj bi postal prva obsežna znanstvena in tehnološka infrastruktura v Grčiji. Razteza se na 76 hektarih v občini Thermaikos (Termajski zaliv), ki se nahaja zelo blizu mednarodnega letališča v Solunu, v predmestju Peraia, približno 15 km od centra mesta Solun.
 
Doslej je že več kot 70 podjetij, univerz in raziskovalnih centrov podpisalo memorandum o soglasju s Thess INTEC.
 

Projekt si prizadeva oživiti lastno Silicijevo dolino v Grčiji 

»Cilj je razviti najsodobnejšo infrastrukturo s tehnologijami 4. generacije, kot so industrijski laboratoriji, stroji, računalniške zmogljivosti, obsežen inkubator in pospeševalnik, prilagodljivi pisarniški prostori, področja za sodelovanje in mreženje, tematski park. za izobraževanje in rekreacijo, konferenčni center, kolesarske steze in zelene površine,« je povedal namestnik ministra za razvoj in naložbe Christos Dimas, ki nadzoruje projekt.
 
Thess INTEC bo pomembno prispeval k digitalni preobrazbi Grčije in bo državi pomagal razviti vse potrebne kompetence, potrebne v današnjem gospodarstvu znanja. Hkrati bo vodilni akter pri prehodu Soluna v veliko regionalno raziskovalno in inovacijsko središče in prva izbira za katero koli multinacionalko ali grško inovativno podjetje, ki želi svoje središče dejavnosti postaviti na območje jugovzhodne Evrope.
 
Načrtovanje Thess INTEC se je začelo že leta 2017. Gre za projekt, ki si prizadeva oživiti lastno Silicijevo dolino v Grčiji. Projekt je vključen v Sklad za okrevanje države, od koder bo pridobil finančna sredstva v višini približno 35 mio EUR.
 

 
Viri: Factiva, Neos Cosmos, Kathimerini, New York Times

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju IKT

Priložnosti na grškem trgu


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: