V Ukrajini se ponovno vzpostavlja distribucija kemikalij

četrtek, 16. junij 2022
 
Na spletnem seminarju evropskih distributerjev kemikalij, ki sta ga letos junija organizirala evropsko združenje distributerjev kemikalij Fecc in družba ICIS, so vodilni v evropski kemični industriji razpravljali o vplivu rusko-ukrajinske vojne na evropsko kemično industrijo.


Po besedah generalnega direktorja nemškega distribucijske družbe Brenntag Christiana Kohlpaintnerja so v družbi v maju ponovno vzpostavili 60 % prejšnjega poslovanja v Ukrajini, potem ko se je poslovanje v prvih tednih rusko-ukrajinske vojne popolnoma ustavilo. Pri tem ima veliko zaslugo predvsem gradbeni sektor.
Družba Brenntag je ustavila celoten izvoz v Rusijo in Belorusijo, kar je privedlo do težkih trgovinskih razprav. Posel v Rusiji sedaj v družbi poteka pod nadzorom. Kohlpaintner je dejal, da razmere v Rusiji niso tako slabe in lahko ruski potrošniki kupujejo mobilne telefone in drugo blago vrhunskih blagovnih znamk.

Dobavne verige se ponovno usklajujejo, pri čemer so vrzel, ki so jo povzročila evropska in ameriška podjetja, zapolnila druga.


 
V nemški skupini Biesterfeld Group menijo, da je celoten učinek sankcij na distribucijo kemikalij v Rusiji lahko le kratkoročen. Vzpostavili se bodo namreč alternativni dobavni kanali, material pa bo prihajal in odhajal iz Rusije od alternativnih svetovnih akterjev. Tako bo dokaj hitro prišlo do novega ravnotežja.

Distributerje v evropski kemični industriji predvsem skrbi dolgoročna konkurenčnost evropske kemične industrije. Pomanjkanje dostopa do poceni energije iz Rusije bo prizadelo evropsko kemično industrijo, ki bo posledice čutila najmanj v naslednjih štirih letih.

Zaradi visokih stroškov energije se bodo kmalu prilagodili trgovinski tokovi. Dobava utekočinjenega zemeljskega plina [LNG] iz ZDA v Evropo je le prvi predhodnik takšnih novih prilagoditev.


Viri: Factiva, ICIS News
 

Preberite še: 

Nemška kemična industrija
 
Globalni trendi na področju kemične industrije