V Združenem kraljestvu bodo zgradili prvo rafinerijo litija

četrtek, 10. november 2022
 

Gradnja rafinerije je del načrta krepitve dobavne verige za EV

Podjetje Green Lithium, ki ga podpira velikan trgovanja z blagom Trafigura, bo zgradilo 600 mio GBP vredno rafinerijo za material za baterije v Teesportu PD Ports, v petem največjem pristanišču v Združenem kraljestvu. Tovarna bo zgrajena na mestu, kjer je bila nekoč Shellova rafinerija nafte.
 
Rafinerija bo na leto zagotovila toliko litijevega hidroksida, da bo zadostoval za 1 mio EV na leto. V začetku bodo v rafineriji zaposlili 250 stalnih delavcev, v treh letih pa skupno 1.000.
 
Gradnja te rafinerije je del širšega načrta, da severovzhod Anglije postane središče zelenih delovnih mest, ter krepitve dobavne verige za EV. Britanska vlada upa, da bo okrepila dobavno verigo za EV pred prepovedjo prodaje novih bencinskih in dizelskih avtomobilov leta 2030. 
 

Prva rafinerija litija zunaj Azije

Litij je bistvena sestavina za baterije in je eden od številnih kritičnih mineralov, ki se uporabljajo v tehnologiji, od mobilnih telefonov do vetrnih turbin.
 
Britanska vlada se zaveda ranljivosti dobavnih verig za kritične minerale, zlasti tiste, ki jih dobavljajo s Kitajske, saj se politični odnosi Združenega kraljestva s Kitajsko in ZDA v zadnjih letih poslabšujejo.
 
Številne države po svetu poskušajo razviti domače vire mineralov, ki se uporabljajo v baterijah. Čistega litija v naravi ni, zato ga rafinirajo z izhlapevanjem tekočih slanic, bogatih z litijem, ali pa jih pridobivajo iz trdih kamnin, ki vsebujejo minerale, ki vsebujejo litij.
 
Skoraj 90 % svetovne predelave litija poteka v vzhodni Aziji. Trenutno v Evropi ni rafinerij litija in Green Lithium si prizadeva, da bi bila to prva trgovska rafinerija litija zunaj Azije.
 
V rafineriji bodo uporabili nizko-energijski proces z obnovljivo električno energijo, tovarna pa bo sposobna uporabljati vodik in zajemati emisije ogljika. Proces rafiniranja v Teessideu bo imel za 80 % nižji ogljični odtis od tradicionalnih procesov, ki se trenutno uporabljajo na mednarodni ravni.
 
Rafinerijo naj bi po načrtih uradno zagnali leta 2025, gradnja, ki naj bi predvidoma trajala 3 leta, pa bo stala 600 mio GBP. 
 

Projekt podpira tudi britanska vlada

Projekt je aprila 2021 prejel 600.000 GBP državne pomoči, potekajo pa tudi ločene razprave o državni podpori za fazo načrtovanja.
 
Vlada se namreč trudi zavarovati svoje dobavne verige za kritične minerale, saj se zaveda, da lahko geopolitične grožnje in globalni dogodki, resno vplivajo na dobavo ključnih komponent, kar bi lahko odložilo uvedbo EV v Združenem kraljestvu.
 
Vendar pa bo večina proizvodnje Green Lithiuma sprva prodana v Evropo, saj Združenemu kraljestvu trenutno primanjkuje zmogljivosti za pretvorbo rafiniranega litija v katode za baterijske celice.
 

 
Viri: Factiva, The Guardian, The Daily Telegraph

 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Priložnosti na trgu Združenega kraljestvaZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: