V Združenem kraljestvu so začeli so 3. fazo testiranja novega cepiva proti COVID-19, ki ga razvija globalno farmacevtsko podjetje Janssen

torek, 17. november 2020

Tretje cepivo, s katerim bodo v Združenem kraljestvu opravili obsežno klinično testiranje, je bilo narejeno po vzoru cepiva proti eboli. Eksperimentalno cepivo proti Covid-19, ki ga razvija Janssen, so 16. novembra 2020 začeli vbrizgavati 6.000 britanskim prostovoljcem.

To je že tretje cepivo proti Covid-19, s katerim so začeli obsežna klinična preskušanja v Združenem kraljestvu. Po mnenju številnih strokovnjakov so izsledki več podjetij bistvenega pomena za zagotovitev oskrbe s cepivom in za zagotovitev najučinkovitejšega cepiva.

V Združenem kraljestvu že potekajo velika klinična preskušanja za Oxford cepivo proti Covid-19 in za cepivo, ki ga je razvilo ameriško biotehnološko podjetje Novavax. 16. novembra 2020 pa se je začel preskus 3. faze najnovejšega cepiva, ki ga je razvilo globalno farmacevtsko podjetje Janssen (hčerinsko podjetje Johnson & Johnson).

Preskusi 3. faze so namenjeni preskušanju varnosti in učinkovitosti zdravil ali cepiv pri več tisoč ljudeh. Na začetku bo sodelovalo 6.000 prostovoljcev s 17 različnih krajev po vsem Združenem Kraljestvu, ki vključujejo Belfast, Bristol, Cardiff, Dundee, Leicester, London, Manchester, Sheffield in Southampton. Nadaljnjih 24.000 prostovoljcev bodo najeli iz drugih držav.

Tako kot Oxford cepivo tudi Janssen uporablja oslabljen virus prehlada, imenovan adeno-virus, da z njim prenese navodila za izdelavo beljakovin površinskega spiralnega korona virusa v naše celice. Okužene celice začnejo proizvajati virusne beljakovine in jih izražati na svoji površini, kar sproži imunski odziv. To vključuje razvoj imunskih celic s spominom, ki bi morale ščititi pred prihodnjimi okužbami s korona virusom.

Oxfordsko cepivo temelji na adeno-virusu šimpanzov, Janssenovo cepivo pa uporablja človeški adeno-virus, ki je bil spremenjen, tako da se ne more več razmnoževati ali povzročati bolezni. Isti virus je tudi osnova nedavno odobrenega cepiva proti eboli, ki so ga uporabili med izbruhom leta 2019 v Demokratični republiki Kongo.

Janssenovo cepivo je že prešlo 1. in 2. fazo testiranja. Vmesna analiza študije z enim odmerkom kaže, da povzroča močan imunski odziv in ga prejemniki na splošno dobro prenašajo. Ob predpostavki, da se bo v preskušanjih cepivo izkazalo za varno in učinkovito, bi lahko Združeno kraljestvo do sredine leta 2021 prejelo že 30 mio odmerkov tega cepiva. Strokovnjaki so poudarili potrebo po obsežnih preskušanjih cepiva iz več podjetij, kljub napovedim obetavnih vmesnih rezultatov preskušanja cepiva Pfizer/BioNTech.

»Zadnje novice o cepivu Pfizer/BioNTech so izjemno razburljive za ves svet, vendar ne smemo opustiti nadaljevanja drugih pomembnih raziskav, saj moramo ugotovili, katera cepiva najbolj ustrezajo različnim ljudem. S tem bi zagotovili dolgotrajno in učinkovito zaščito pred Covid-19,« je dejala Kate Bingham, predsednica britanske delovne skupine za cepiva.

»Prav tako ne moremo biti prepričani, da bo dobava cepiva zadostna, učinkovita in varna pri katerem koli proizvajalcu, ne glede na to, kje na svetu se proizvaja,« je dejal Saul Faust, profesor otroške imunologije in nalezljivih bolezni na univerzi v Southamptonu in raziskovalec cepiva Janssen v Združenem kraljestvu.

Do zdaj je v testiranjih za nova cepiva proti Covid-19 sodelovalo približno 25.000 Britancev, več kot 310.000 pa jih je izrazilo pripravljenost za sodelovanje s prijavo v register za raziskave cepiv pri NHS. Bingham je dejal, je sodelovanje pri preskušanju cepiva pomembno zlasti za tiste prostovoljce, ki spadajo v rizično skupino za okužbo s korona virusom, vključno z zdravstvenimi in socialnimi delavci ter pripadniki temnopoltega, azijskega in manjšinskega porekla. Ljudje, ki sumijo, da so morda že preboleli Covid-19, vendar niso bili nikoli testirani, so prav tako upravičeni do sodelovanja v preskušanju eksperimentalnega Janssen cepiva.Viri: Factiva, The Guardian

Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije in biotehnologije