Večina japonskih podjetij ignorira pozive k umiku z ruskega trga

četrtek, 01. september 2022
 

Le 44 % japonskih podjetij je napovedalo popoln umik z ruskega trga 

Večina japonskih podjetij, ki je poslovala v Rusiji pred invazijo na Ukrajino, ignorira pozive k umiku s trga. Japonska podjetja pri tem navajajo, da njihovo delovanje tam ne vpliva na vojno ali sankcije, umik s trga pa bi lahko pomenil izgubo številnih delovnih mest.

Statistični podatki, ki jih je ta mesec objavila Teikoku Databank Ltd, kažejo, da je od 168 japonskih podjetij, ki kotirajo na borzi in so prisotna na ruskem trgu, le 74 napovedalo zaustavitev svojih obratov ali popoln umik s trga. To predstavlja 44 % vseh japonskih podjetij na ruskem trgu.

Od teh 74 podjetij se jih je le 6, vključno z energetskim podjetjem ENEOS, NTT Data in Fanuc, popolnoma umaknilo iz Rusije. 

Za primerjavo, iz Rusije se je popolnoma umaknilo 27 % ameriških podjetij, 33 % kanadskih in 46 % britanskih podjetij.
 

Med najbolj prizadetimi so podjetja iz avtomobilske industrije 

Številna japonska podjetja, ki so prekinila delovanje na ruskem trgu, pričakujejo, da se bodo nekoč v prihodnosti lahko vrnila nazaj, hkrati pa so zaskrbljena zaradi stroškov te odločitve. 
 
Med najbolj prizadetimi so podjetja iz avtomobilske industrije, ki proizvajajo v Rusiji za lokalni trg, vključno s Toyota Motor in Nissan Motor.
 
Mitsubishi Motors je poročal o visoki izgubi v višini 8,2 mlrd JPY (59,2 mio USD) v poslovnem letu, ki se je končalo 31. marca 2022, potem ko je ustavil proizvodnjo v tovarni skupnega podjetja v provinci Kaluga v zahodni Rusiji.
 
Drugi japonski proizvajalci, ki so se odločili ostati, vključujejo družbe Mitsubishi Electric, Japan Tobacco, Nintendo, Toridoll Holdings in Hitachi. 


 
Družba Yokohama Rubber, ki proizvaja pnevmatike, je marca letos ustavila delovanje v svoji tovarni v Rusiji, vendar je pred kratkim ponovno začela proizvodnjo. Prvotna odločitev družbe za ustavitev proizvodnje naj bi bila le posledica pomanjkanja surovin. Zdaj, ko so se razmere v dobavnih verigah ponovno izboljšale, pa je družba ponovno zagnala proizvodne linije.
 

Japonska ostaja nevtralna glede ukrajinske krize 

Za večino japonskih podjetij predstavlja njihovo poslovanje v Rusiji sorazmerno majhen delež. Kljub temu ne želijo prekiniti poslovanja, saj po njihovem mnenju njihovo delovanje nima vpliva na vojno ali sankcije. Umik s trga bi pomenil le, da bi njihovi zaposleni izgubili službo.
 
Yakov Zinberg, profesor mednarodnih odnosov, specializiran za vzhodnoazijske zadeve na tokijski univerzi Kokushikan, je dejal, da Japonska raje ostane nevtralna glede ukrajinske krize, pri čemer država daje prednost svoji gospodarski blaginji.
 
"Vse je odvisno od finančnih donosov za ta podjetja," je dejal Zinberg. "Ukrajina je predaleč, da bi ljudje razmišljali o njej. V resnici ne vpliva na njihovo vsakdanje življenje in je tudi za podjetja precej nepomembna."
 
"Manjša japonska podjetja so večinoma sledila ukazom večjih podjetij, od katerih so bila odvisna, te korporacije pa so dobivale ukaze od vlade".
 
Zinberg pravi, da so bili ruski mediji zelo kritični do zahodnih podjetij, ki so se umaknila s trga, medtem ko so bili o japonskih nenavadno tiho, kar pomeni, da vlada v Moskvi ceni, da se je toliko japonskih podjetij odločilo ostati na trgu.
 
 
Viri: Factiva, South China Morning Post

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju avtomobilske industrije
 
Izzivi rusko-ukrajinske krize


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: