Velik potencial trga rastlinskega mesa v Braziliji

torek, 10. maj 2022
 

Brazilija je 3. največja porabnica mesa na svetu

Skoraj 60 % Brazilcev uživa meso vsaj trikrat na teden.
Brazilci pojedo veliko govejega mesa, veliko povpraševanje po tem mesu pa ima za posledico vse večje krčenje gozdov, ki se spreminjajo v zemljišča za govedo. Govedoreja se je v zadnjih letih v Braziliji povečala za več kot 28 %. Brazilija ima največji svetovni deževni gozd Amazon, ki se zaradi globalnega segrevanja zmanjšuje, a je ključnega pomena za stabilizacijo podnebja. To povzroča nezakonito gojenje živine na teh posekanih zemljiščih. Zaradi nedavnega razkritja so potrošniki postali bolj ozaveščeni in zaskrbljeni. Posledično so zmanjšali porabo govejega mesa in ga nadomestili z rastlinskim mesom. Poleg tega so tudi velike trgovske verige, kot je na primer Sainsbury's, prenehale prodajati izdelke iz govejega mesa.
 

Brazilci spreminjajo svoje vzorce prehranjevanja in se preusmerjajo k rastlinskemu mesu

Zanimanje brazilskih potrošnikov za gojeno meso sta vzbudila krčenje Amazonskega deževnega gozda in pandemija covid-19. Potrošniki so začeli preizkušati alternativne vrste mesa. Trenutno je soja najbolj uporabljen vir za pripravo rastlinskih mesnih izdelkov, sledi pa ji pšenica s skoraj 30 % tržnim deležem. Ker pa potrošniki povprašujejo po bolj zdravih sestavinah, se vse pogosteje kot glavni vir rastlinskih mesnih izdelkov preizkušajo tudi grah in druga žita, kot so kvinoja, oves, fižol in oreščki.

Spreminjajoče se vedenje potrošnikov, ki se oddaljuje od živalskih beljakovin, je tudi posledica vse pogostejših zdravstvenih bolezni. Brazilci se že v mladosti soočajo s prekomerno telesno težo, sladkorno boleznijo in srčno-žilnimi boleznimi, ki so pogoste tudi med starejšo populacijo. To je posledica sedečega načina življenja in povečane porabe nezdrave hrane, ki je prva izbira zaradi nizkih cen.

Vegetarijanstvo in veganstvo je v Braziliji vse bolj popularno. Število brazilskih vegetarijancev se hitro povečuje, samo v obdobju 2012 - 2018 se je skoraj podvojilo. Na izbiro takšnega načina prehranjevanja vplivajo tudi skrb za živali, promocije vegetarijanstva na socialnih omrežjih in preko vplivnih blogerjev. 
 

Pobude in projekti za spremembo prehranjevalnih navad 

Brazilski inštitut za fižol, stročnice in posebne pridelke (IBRAFE) je uvedel poseben dan »Pulse Day Brasilia«, da bi povečali porabo stročnic med prebivalstvom in spodbujali k nadomeščanju živalskih beljakovin z beljakovinami stročnic. S sodobno tehnologijo genskega inženiringa je mogoče gojiti široko paleto stročnic z visoko vsebnostjo beljakovin za pripravo rastlinskih nadomestkov za meso in morsko hrano. Številna podjetja že izdelujejo  rastlinsko meso iz kvinoje.
 
Brazilska občina Salvador je začela s pobudo rastlinskih obrokov, da bi 170.000 učencem zagotovila zdrave obroke, ki nadomeščajo živalske beljakovine. Cilj programa rastlinskih obrokov je vzpostaviti novo trajnostno hrano v Braziliji in v prehrano otrok že v zgodnji fazi uvesti rastlinsko hrano. To bi zmanjšalo emisije CO2 za skoraj 75.000 ton, prihranilo 400 mio litrov vode in preprečilo krčenje 16.000 hektarjev gozdnih površin.
 

Napovedana eksponentna rast rastlinskega mesa v Braziliji

Glavna ovira za široko sprejetje rastlinskega mesa je njegova visoka cena, zato si ga trenutno lahko privošči le bogati segment prebivalstva. Paket šestih govejih hamburgerjev je namreč cenejši od enega rastlinskega burgerja. Rastlinski burger v Braziliji v povprečju stane 3 USD, zato si ga večina prebivalstva ne more privoščiti. Vendar pa se bo sčasoma s povečanim povpraševanjem in s povečanjem proizvodnih zmogljivosti cena lahko drastično znižala, tako da bo rastlinsko meso postalo dostopno vsem segmentom ljudi.

Brazilci se vse pogosteje spreminjajo v fleksteriance in si le občasno privoščijo meso.

Analitiki ocenjujejo, da bo trg rastlinskega mesa eksponentno rasel z lansiranjem novih izdelkov, inovacijami z novimi viri in široko razširjenim lansiranjem v trgovinah z živili. Po napovedih tržne raziskave Bonafide bo trg rastlinskega mesa v Braziliji do leta 2026 rasel po več kot 13 % povprečni letni stopnji.


 
Viri: Factiva, MarketResearch.com
 
 

Preberite tudi:


Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije

Velik potencial trga gojenega mesa
 
Poslovna konferenca - uspešen vstop na brazilski trg