Velikost in napovedi rasti trga dvigal in tekočih stopnic v ZAE

torek, 07. marec 2023

Trg dvigal in tekočih stopnic v Združenih arabskih emiratih je leta 2022 dosegel 12.400 enot.

V prihodnjih 6 letih naj bi trg po napovedih rasel po 4,73 % povprečni letni stopnji ter v letu 2029 dosegel obseg 17.100 enot.
 

Dejavniki rasti  

Urbanizacija in turizem 

Turistična industrija v ZAE je v razcvetu, predvsem zaradi pritoka poslovnih, športnih, in verskih obiskovalcev. Dubaj in Abu Dabi sta najbolj priljubljeni destinaciji za mednarodne obiskovalce v ZAE. Z 10,1 mio obiskovalcev v prvih 8 mesecih leta 2022, je bil Dubaj 4. med najbolj priljubljenimi mesti na svetu. Abu Dabi se je s 5,26 mio obiskovalcev uvrstil na 94. mesto.

Leta 2021 je bilo 10 največjih turističnih projektov ZAE vrednih 40 mlrd USD, s čimer je država ohranila položaj vodilne turistične države v regiji.

Namen načrta Abu Dhabi Capital 2030 je povečati urbanizacijo in turizem v večjih mestih ZAE. Združeni arabski emirati delajo na projektih prometne in cestne infrastrukture, kamor sodijo tudi 11 mlrd USD vreden projekt Etihad Rail, 5,9 mlrd USD projekt Hyperloop med Dubajem in Abu Dabijem, ter 2,7 mlrd USD vreden projekt dvo-nivojske ceste Sheikh Zayed.
 

Razširitev stanovanjske gradnje 

V regiji poteka gradnja 5 super visokih nebotičnikov, kar naj bi v prihodnje pospešilo rast trga dvigal in tekočih stopnic ZAE. 

Gradnje nebotičnikov Ciel (366 m), stolpa Primo 1 (356 m), stolpa Uptown (339 m), stanovanjskega stolpa One Za'abeel (330 m) in stolpa Al Wasl (302 m) naj bi bile končane v letu 2023. Posledično se bo povečalo povpraševanje po vlečnih dvigalih.

V ZAE se povečuje tudi gradnja zasebnih vil in nizkih projektov.

Projekti v gradnji (kot so Emaar Majestic Vistas, Emaar Surf itd.) so se povečali s 5.165 leta 2020 na 5.642 leta 2021. To je povečalo povpraševanje po dvigalih za 2-15 oseb in tekočih stopnicah na trgu. 
 

Gradnja stavb v infrastrukturnem in komercialnem sektorju 

Dubajski zemljiški oddelek (DLD) je v Q3 2021 registriral 2.845 transakcij poslovnih nepremičnin v skupni vrednosti 9,2 mlrd USD. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je obseg transakcij povečal za 1 %, medletno pa za 34 %.
 
Ker naj bi podjetja, ki jih podpira vlada (Abu Dhabi Investment Council, Aabar Investments itd.), ostala glavni vir povpraševanja po pisarniških prostorih razreda A, bi lahko izboljšanje makroekonomskih razmer prispevalo k povečanju celotne industrije komercialnih dvigal v prihodnja leta.

Eden od komercialnih projektov v gradnji v Abu Dabiju je Masdar City, katerega predvidena vrednost je 22 mlrd USD, dokončan pa naj bi bil do leta 2025. 
 

Prizadevanja vlade za razširitev infrastrukture po vsej državi 

Zaliv namerava uvesti enoten vizumski postopek za mednarodne potnike, kar bo olajšalo potovalne formalnosti.
 
Poleg letov na novih linijah v Aziji, Evropi in Afriki, regionalni letalski prevozniki, kot so Etihad Airways, Qatar Airways in Emirates Airlines, razširjajo svoje dogovore o skupni uporabi kod z različnimi letalskimi prevozniki. Zaradi tega bodo potniki imeli dostop do vedno bolj raznolikih možnosti potovanja. Kombinacija teh prizadevanj bo povečala prihode mednarodnih turistov v državo.

ZAE so odobrili razvojne projekte v vrednosti skoraj 54 mio USD. Odobrene razvojne pobude vključujejo tudi izvedbo 49 mio USD vrednega projekta, ki povezuje specialno bolnišnico Sheikh Khalifa z zveznim cestnim omrežjem. 
 

Povpraševanje po vzdrževanju dvigal in tekočih stopnic v ZAE 

Dvigala, ki dosegajo svojo povprečno pričakovano življenjsko dobo predvsem v visokih stanovanjskih stavbah, povečujejo povpraševanje po vzdrževanju na trgu dvigal in tekočih stopnic v ZAE.

Proizvajalec Otis je predstavil svojo izboljšano ponudbo 'Signature Service' na trgu dvigal in tekočih stopnic ZAE. Signature Service vključuje nove digitalne tehnologije pri njihovi opremi.

Pristop digitalnega gospodarstva spodbuja dolgoročni potencial rasti modernizacijske industrije v ZAE z integracijo nastajajočih tehnologij, kot je kibernetska varnost z umetno inteligenco, in podporo digitalizaciji MSP.

Vzdrževanje in posodobitev na trgu dvigal in tekočih stopnic ZAE sta v letu 2022 predstavljala 67 %, oziroma 33 % trga.
 

Glavni konkurenti na trgu dvigal in tekočih stopnic v ZAE 

  • KONE
  • Otis
  • Mitsubishi Electric
  • Schindler
  • Hyundai Elevator
  • TK Elevator
  • Hitachi 
 
Prvi 4 največji prodajalci, vključno s KONE, Otis, Mitsubishi Electric in Schindler, predstavljajo 48 % tržnega deleža dvigal in tekočih stopnic ZAE .
 


Viri: Factiva, Research and Markets
 

Preberite še: 

 
Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Priložnosti na trgu ZAEZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: