Visoka rast zagonskih podjetij v Litvi

četrtek, 06. oktober 2022
 

Ekosistem zagonskih podjetij v baltskih državah

Družba CIVITTA je v sodelovanju z družbo Google pripravila doslej najobsežnejšo analizo o ekosistemu zagonskih podjetij v baltskih državah. Rezultati kažejo, da naraščajoče število zagonskih podjetij pomembno prispeva k gospodarski rasti baltskih držav, njihov potencial v prihodnje pa je velik. Izzivi zagonskih podjetij so predvsem financiranje in pomanjkanje strokovnjakov.

Prihodki zagonskih podjetij so že tako visoki, da neposredno vplivajo na gospodarstvo vsake države. Leta 2021 so v Estoniji znašali 930 mio EUR, v Litvi 1,8 mlrd EUR in v Latviji 400–500 mio EUR.

Zaposleni, ki delajo v zagonskih panogah, zaslužijo skoraj dvakrat več od povprečne plače v svojih državah.
 

V regiji uspe le 4 % do 5 % zagonskih podjetij 

Kljub temu, da število zagonskih podjetij v baltskih državah vsako leto raste, le redkim uspe postati uspešno podjetje. Velik del zagonskih podjetij v Baltiku ima manj kot 20 zaposlenih.
 
Baltske države imajo skupaj trenutno 13 samorogov (zagonska podjetja, vredna več kot 1 mlrd EUR). Od teh jih je 10 v Estoniji, 2 v Litvi in 1 v Latviji. Nastanek novih samorogov zavira pomanjkanje tehnološkega talenta ter nezmožnost komercializacije in prodaje inovativnih izdelkov na tuje trge.
 

Zagonska podjetja v Litvi 

Litva je v zadnjih 5 letih zabeležila najhitrejšo rast števila zagonskih podjetij med baltskimi državami. V letu 2021 je bilo v državi registriranih več kot 1.000 zagonskih podjetij, kar je 40 % več kot leta 2016. Poleg tega je Litva v primerjavi z Estonijo in Latvijo zabeležila tudi najhitrejšo rast števila zaposlenih, ki delajo v zagonskih podjetjih. Njihovo število se je med leti 2016 in 2020 povečalo za skoraj četrtino, oziroma za 23 %.
 
Kljub velikemu številu zagonskih podjetij pa je dodana vrednost, ki jo ta ustvarijo, ostala nizka v celotnem kolaču litovskega gospodarstva in znaša le 0,8 %. Litovska proizvodnja in trgovina na primer prispevata po 16 %, promet pa 7 %.
 
Litovska zagonska podjetja so v letu 2021 skupno plačala 200 mio EUR davkov in pritegnila okoli 436 mio EUR tujih naložb. Prvi samorog v državi, podjetje Vinted, je lani potrojilo svojo vrednost, podjetje Nord Security pa je v letu 2021 postalo drugi samorog v državi.

V Litvi sta trenutno le 2 samoroga. To sta podjetje Vinted, ki je razvilo platformo za rabljena oblačila, in Nord Security, ki podjetjem ponuja rešitve kibernetske varnosti.


 
Litovska novoustanovljena podjetja so zdaj ocenjena na več kot 7,1 mlrd EUR. Njihov promet in izvoz se je v letu 2021 povečal za več kot 30 % v primerjavi s prejšnjim letom. 
 

Možnosti financiranja so glavni izziv v ekosistemu zagonskih podjetij 

Ena najbolj zanimivih ugotovitev študije je, da imata odpornost in vztrajnost veliko vlogo. Za pridobitev sredstev je v povprečju potrebnih približno 23 pristopov k virom tveganega kapitala, pri čemer na koncu sredstva dobijo najbolj vztrajna zagonska podjetja.
 
Poleg tega je prisotnost serijskega ustanovitelja v ekipi povezana z večjim uspehom pri pridobivanju sredstev: 65 % zagonskih podjetij, ki so pritegnila sredstva v Estoniji, 58 % v Litvi in 59 % v Latviji, je imelo vsaj enega serijskega ustanovitelja v svojih ekipah. Imeti serijskega podjetnika v ekipi je povezano tudi z uspešnim privabljanjem tujih sredstev, kar postane zelo pomembno, ko zagonska podjetja postajajo zrelejša in potrebujejo več finančnih sredstev za rast.


Viri: Factiva, Baltic Business Daily

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju IKT

Priložnosti na litovskem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: