Visoke cene plina zmanjšujejo svetovno proizvodnjo hrane

torek, 13. september 2022
 

Evropski proizvajalci gnojil zmanjšujejo proizvodnjo

 

Yara International


Po nedavnem skoku cen zemeljskega plina je norveška proizvajalka gnojil Yara International napovedala nadaljnje zmanjšanje proizvodnje amonijaka. Družba že od začetka septembra 2021 proizvaja z zmanjšano zmogljivostjo, od sedaj naprej pa Yara posluje s samo 35 % zmogljivostjo. 
 
Družba Yara International je proizvajalka amoniaka, gnojil in industrijskih kemičnih izdelkov. Proizvodne obrate ima na Nizozemskem, v Nemčiji, na Norveškem, v Italiji, Franciji, Trinidadu, Belgiji, Združenem kraljestvu, na Finskem, v Kanadi, Kolumbiji, Braziliji, Katarju, Libiji, Avstraliji in na Švedskem. V poslovnem letu 2020 je družba, ki ima sedež v Oslu na Norveškem, proizvedla 7.696 (kt) amoniaka. 
 

 
Zmanjšanje proizvodnje amonijaka so pred tem že objavile tudi družbe Borealis, CF Fertilisers in druge, ki imajo ključno vlogo v proizvodnji končnih dušikovih gnojil. 
 
Po ocenah analitikov je od 2. septembra v Evropi neizkoriščenih 70 % zmogljivosti za proizvodnjo amonijaka,  v primerjavi s 50 % teden dni prej (26. avgusta).
 
Ker Evropa zmanjšuje proizvodnjo amonijaka, ki običajno predstavlja 10 % svetovne proizvodnje, se bodo po napovedih analitikov cene gnojil povišale. Cena sečnine se je med 24. in 31. avgustom 2022, zaradi zmanjšanja globalne zaloge, že povečala za 18,39 %. 
 

Visoke cene gnojil vodijo do zmanjšanja njihove uporabe, kar predstavlja negativno tveganje za svetovno kmetijsko proizvodnjo

 
International Fertilizer Association – IFA napoveduje globalno zmanjšanje uporabe gnojil za -7 %. Največji upad napovedujejo v državah podsaharske Afrike (SSA), in sicer za -23 %. 
 
V EU so sankcije na prodajo pepelike iz Belorusije in upad trgovine z Rusijo še poslabšale evropske težave z gnojili.
 
Zmanjšana uporaba gnojil predstavlja negativno tveganje za pridelek, saj lahko zmanjša skupno svetovno kmetijsko proizvodnjo in povečuje negotovost preskrbe s hrano. 
 
Modeliranje podjetja Gro Pro Intelligence, ki temelji na predpostavki IFA o -7 % zmanjšanju svetovne uporabe gnojil, kaže na pričakovani 1,5 % upad svetovne proizvodnje koruze in -3,1 % zmanjšanje svetovne proizvodnje pšenice.
 
Evropski kmetijski sektor lahko najde nekaj alternativnih izvoznikov, kot je Maroko, ki je že povečal svoje proizvodne zmogljivosti. Ker pa postaja Evropa vse bolj odvisna od uvoženih gnojil, bo povečana količina preusmerjena stran od trgov SSA. Maroko, ki je četrti največji izvoznik gnojil, trenutno dobavlja gnojila v države, kot so Angola, Mozambik in Etiopija. IFA napoveduje večji, -23 % upad vnosa gnojil v države SSA. Posledično bo v teh državah prišlo do močnejšega upada pridelka pšenice in koruze, kar bo povečalo njihovo odvisnost od svetovnega uvoza.
 

Kakšne so rešitve ?


EU se prizadeva za povečanje varnosti preskrbe s hrano, zato že prihaja do različnih iniciativ in vladnih posredovanj, da se proizvodnja gnojil ne bi še naprej zmanjševala.
  • Poljska vlada že pripravlja paket podpore za podporo proizvodnji gnojil. 
  • Združenje Fertilizer Europe je napisalo odprto pismo EU, v katerem je izrazilo potrebo po zagotovitvi stalne oskrbe s cenovno dostopnim plinom in prednostno obravnavo bistvenih sektorjev. Združenje je izrazilo zaskrbljenost glede prehranske varnosti, če vlade ne bodo ukrepale. 
  • V Združenem kraljestvu je vlada posredovala že leta 2021, ko je sklenila dogovor z družbo CF Fertilizers za ponovni zagon proizvodnje, a do nadaljnjega vladnega posredovanja ni prišlo.
 
Nekatera zagonska podjetja s pomočjo obnovljive energije pomagajo zmanjševati izpostavljenost industrije gnojil cenam zemeljskega plina. Eno takšnih podjetij je tudi finsko podjetje Tracegrow, ki proizvaja organska gnojila iz rabljenih baterij. Vendar pa zaradi majhne skupne proizvodne zmogljivosti teh podjetij, ta alternativa ne predstavlja ustrezne rešitve za trenutno krizo.

 
Viri: Factiva, Fitch Solutions
 

Preberite še: 


Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije

Kriza s plinom zmanjšuje proizvodnjo amonijaka v Nemčiji
 
Globalni trendi na področju hrane in pijače
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: