Kriza s plinom zmanjšuje proizvodnjo amoniaka v Nemčiji

torek, 02. avgust 2022

BASF, SKW in Ineos o možnostih zmanjšanja proizvodnje amoniaka


Nemški BASF, največje kemično podjetje na svetu, razmišlja o nadaljnjem zmanjšanju proizvodnje amoniaka zaradi naraščajočih cen zemeljskega plina. To ima lahko posledice v različnih gospodarskih sektorjih, od kmetijstva do proizvodnje gaziranih pijač.

Največji nemški proizvajalec amoniaka SKW Piesteritz in 4. največji proizvajalec amoniaka Ineos, prav tako ne izključujeta možnosti zmanjšanja proizvodnje, saj se država spopada z motnjami v ruski oskrbi s plinom.


Uporaba amoniaka v različnih sektorjih


Amoniak je ključnega pomena pri proizvodnji gnojil, inženirske plastike in izpušnih tekočin dizelskih motorjev. Pri njegovi proizvodnji kot stranski produkt nastaja tudi ogljikov dioksid (CO2) visoke čistosti, ki ga potrebujeta industriji mesa in gaziranih pijač.


Nemčija bo zaradi zmanjšane dobave plina morala omejiti plinsko intenzivne dejavnosti


Za razliko od mnogih evropskih držav Nemčija nima pristaniških terminalov za utekočinjen zemeljski plin (LNG), ki bi nadomestili ruski plin. Zato so nemška podjetja pod političnim in komercialnim pritiskom, da omejijo plinsko intenzivne dejavnosti, če se dobava plina dodatno zmanjša.
  • BASF je septembra lani zmanjšal proizvodnjo amoniaka v Ludwigshafnu in v svojem velikem kemičnem kompleksu v Antwerpnu v Belgiji. Proizvodnja je še vedno zmanjšana in jo družba lahko še dodatno zmanjša. BASF je za Reuters povedal, da bo še naprej zadovoljeval svoje notranje potrebe po amoniaku in povpraševanje zunanjih strank, stopnje izkoriščenosti obratov pa ni hotel razkriti.
 
  • Proizvajalec gnojil Yara, ki vodi  tretjo največjo proizvodno enoto amoniaka v Nemčiji v severnem mestu Brunsbuettel, je dejal, da je njegova proizvodnja v Evropi trenutno 27 % pod zmogljivostjo zaradi visokih cen plina.
 
  • Proizvajalec amoniaka SKW je trenutno v procesu ponovnega zagona polne proizvodnje po začasni zaustavitvi zaradi vzdrževanja. V družbi pravijo, da je prihodnjo stopnjo izkoriščenosti zmogljivosti izjemno težko napovedati.
 

Kemična industrija predstavlja pomemben del nemške porabe plina


Kemična podjetja so največji industrijski uporabniki zemeljskega plina v Nemčiji, pri čemer je amoniak plinsko najbolj intenziven produkt v tej industriji.

Podjetja, ki zmanjšajo proizvodnjo amoniaka, lahko izgubijo tržni delež zaradi uvoza od čezmorskih dobaviteljev, ki imajo dostop do poceni plina. Podjetja bi lahko v Nemčiji tudi sprejela nadomestila v okviru morebitnega programa racionalizacije uporabe plina, ki bi proizvajalce spodbudil k hitremu zmanjšanju proizvodnje, da bi izravnali zmanjšanje dobave.

Proizvodnja amoniaka bi bila prva, ki bi se zaradi zmanjšane oskrbe s plinom morala omejiti v naslednjih nekaj mesecih.

Na severni polobli se dušikova gnojila uporabljajo predvsem spomladi. Evropa bi jih lahko uvozila tudi v ZDA, medtem ko bi bilo dodajanje CO2 v živilski industriji lahko težavnejše.

Proizvodna mreža družbe BASF se ne zanaša toliko na amoniak kot na druge osnovne kemikalije za nadaljnjo uporabo v bolj specializiranih kemikalijah na koncu proizvodne verige.

Rusija je 21. julija po 10-dnevnem izpadu zaradi vzdrževalnih del, nadaljevala s črpanjem plina po svojem največjem plinovodu v Evropo, Severnem toku 1, vendar je Gazprom sporočil, da bo dobava Nemčiji padla na le 20 % zmogljivosti.
 

Zmanjšanja proizvodnja zaradi rasti cen zemeljskega plina

Še pred vojno v Ukrajini je zmanjšana proizvodnja amoniaka, ki je nastala zaradi skokovitih cen zemeljskega plina v Združenem kraljestvu, lani povzročila pomanjkanje CO2 v industriji mesa in pijač. Zaradi tega je britanska vlada septembra morala zagotoviti finančno podporo
proizvajalcu amoniaka CF Industries za ponoven zagon proizvodnje.

V normalnih časih proizvodnja amoniaka predstavlja približno 4,5 % zemeljskega plina, ki ga porabi nemška industrija.
 
Družbi SKW in BASF sta že septembra 2021 zmanjšali proizvodnjo amoniaka zaradi skokovitega dviga cen plina.

Družba SKW, ki je takrat zmanjšala proizvodnjo za 20 %, je nadaljevala s proizvodnjo v običajnem obsegu, ko so kupci sprejeli cenovne pribitke. Družba SKW lahko zmanjša proizvodnjo na vsaki od svojih dveh proizvodnih linij za amoniak in sečnino za največ 20 %, sicer bi morala proizvodnjo v celoti začasno ustaviti zaradi dragega zmanjševanja.
 
Britanska družba Ineos je dejala, da zelo pozorno spremlja stroške energije in bo proizvodnjo prilagodila najbolj optimalnim nakupom energije in surovin.
 
Proizvodnja amoniaka se je v Nemčiji zaradi visokih cen plina že precej zmanjšala. Družba SKW je dejala, da zagotavlja CO2 živilski industriji preko posrednika Air Liquide, družba BASF pa CO2 zagotavlja prek podjetij za industrijske pline. 
Viri: Factiva, Reuters
 

Preberite še: 

Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije
Nemška kemična industrija
Kitajske zapore so močno prizadele nemško kemično industrijoZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: