Vojna v Ukrajini poslabšuje krizo s polprevodniki

torek, 12. julij 2022
 

Ogrožena je dobava bistvenih materialov za proizvodnjo polprevodniških čipov

Ruska invazija na Ukrajino bo po mnenju več analitikov prekinila predvsem dobavo neona, to je plin, ki je bistvenega pomena za litografijo (postopek, ki se uporablja za jedkanje čipov) in paladija, kovine, ki se uporablja za pakiranje čipov in za druge tehnološke aplikacije.

Ukrajina ustvari 70 % svetovnega izvoza neona, plina, ki se pridobiva tudi kot stranski produkt pri proizvodnji jekla v Rusiji.
Rusija predstavlja 25 % svetovnega izvoza paladija, 35 % izvoza železa in 28 % izvoza niklja, torej kovin, ki se pogosto uporabljajo v visokotehnološki proizvodnji in katerih trge so že prizadele sankcije proti Rusiji.
 

Povišanje cen 

Čeprav ima večina proizvajalcev čipov kratkoročne zaloge teh bistvenih materialov, bodo po ocenah analitikov razmere močno vplivale na cene, kar predstavlja nova tveganja za sektor. V letu 2014, po priključitvi Krima Rusiji, se je cena neona na primer povečala za 600 %. Poleg tega bi lahko zaradi pomanjkanja prišlo do močno povečanega nakupovanja, kar bi še dodatno dvignilo ceno čipov, kot se je to zgodilo med pandemijo.

Po mnenju analitikov Bruegel se je zaradi vojne v Ukrajini začetek okrevanja dobavnih verig polprevodnikov zamaknil in se bodo razmere normalizirale šele sredi leta 2023. 

Najdlje bodo ostali prizadeti tisti sektorji, ki niso prednostni za proizvajalce polprevodnikov. To so na splošno kupci, ki kupujejo v majhnem obsegu, kot je na primer sektor industrijske opreme
. Če mora proizvajalec polprevodnikov izbirati med dobavo proizvajalcu pametnih telefonov in industrijskim proizvajalcem, bo po vsej verjetnosti izbral prvega.
Eden največjih proizvajalec mobilnih telefonov na svetu, Huawei v tem kontekstu zagotavlja, da nima načrtov za razvoj proizvodnih linij čipov, ampak bo še naprej delal na raziskavah in razvoju ter oblikovanju čipov.
 

Zamude v proizvodnji

Največje tveganje, kot posledica vojne v Ukrajini je, da lahko pomanjkanje neona povzroči zamudo pri proizvodnji. Morda bi se lahko celo nekatere tovarne zaprle, ker bi morale zamenjati plin, ali pa ne bi mogle kupiti strojev.

Eno od tveganj predstavlja tudi podaljšanje rokov za izvedbo projektov, ki jih načrtujeta Evropa in ZDA za povečanje proizvodnje čipov, kot je gradnja proizvodnih obratov na ozemlju EU. To lahko vodi do znižanja ambicij Evrope in ZDA v tem sektorju. EU ambicije se odražajo v novem evropskem zakonu o čipih, ki do leta 2030 predvideva naložbe v višini več kot 43 mlrd EUR za podvojitev proizvodnje polprevodnikov, ki danes predstavljajo komaj 10 % svetovnega trga.

Vojna v Ukrajini znova poudarja pomen vrednostne verige in povečuje pritisk na vlade in podjetja, da najdejo ustrezne rešitve, da bi zagotovili njeno odpornost.

Vojna v Ukrajini poslabšuje krizo s polprevodniki

Viri: Factiva, EFE News Service

 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav

Naše najnovejše objave vezane na izzive rusko-ukrajinske krize

Glavni trendi, ki vplivajo na globalne dobavne verige v 2022

 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: