Vpliv sankcij na estonsko gradbeno in lesno industrijo

četrtek, 28. april 2022
 

Sankcije proti Rusiji in Belorusiji imajo neposreden vpliv tudi na Estonijo

Približno tretjino žaganega lesa je Estonija pred Ukrajinsko krizo uvažala iz Rusije, nekaj pa tudi iz Belorusije.
 
Zaradi sankcij proti obema državama je tudi Estonija prisiljena iskati nove uvozne trge za les, saj je lokalno povpraševanje po lesu ostalo nespremenjeno
. Menjava lesa, ki je bil predhodno uvožen iz Rusije in Belorusije, pa se ne more zgoditi čez noč, medtem ko je material v Evropi precej dražji. 
 

Vpliv na estonski gradbeni sektor 

Gradbeni sektor se že sooča s primanjkljajem lesa, katerega cena morda nikoli več ne bo padla na predhodne ravni. Veliko materialov za estonsko gradbeno industrijo, vključno z lesom, kovinami in drugimi materiali, je nekoč prihajalo iz Rusije. Estonija sedaj uvoz iz Rusije nadomešča z uvozom iz Evrope, predvsem iz Skandinavije, kjer pa so cene bistveno višje. Zaradi sankcij in motenj v dobavnih verigah so se cene gradbenega materiala povišale za 100 % in več.
 
Estonsko združenje gradbenih podjetij je konec marca dejalo, da pogodbe o gradbenih delih v javnem sektorju, podpisane pred vojno, ne morejo biti izvedene, razen če je vlada pripravljena izvajalcem plačati več. Številne pomembne dobavne verige estonskega gradbenega sektorja so bile namreč vezane na Rusijo in Belorusijo.  

 
Višje cene lesenih hiš

Estonija ima stoletja staro tradicijo lesene gradnje in je danes največja evropska izvoznica lesenih hiš. V estonskem združenju lesnih hiš so povedali, da estonski proizvajalci lesenih hiš iščejo možnosti dobave lesa iz sosednjih držav, trenutno pa uvažajo les predvsem iz skandinavskih držav. Na eni strani se proizvajalci soočajo s pomanjkanjem materiala, po drugi strani pa povsod po Evropi raste povpraševanje po lesenih hišah, kar še viša cene lesenih hiš na trgu.
 


 
 
Viri: Factiva, Business World Agency
 

Preberite še:

 
Vpliv sankcij proti Rusiji na trgovino z lesnimi proizvodi

Izzivi rusko-ukrajinske krize

Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije