Vpogled v švedski trg gradbene opreme

torek, 12. julij 2022

Švedski trg gradbene opreme naj bi po napovedih analitikov v obdobju 2022–2028 rasel po 4,38 % povprečni letni stopnji. V tem obdobju naj bi na Švedskem prodali približno 35.000 enot gradbene opreme. Rast trga gradbene opreme v veliki meri spodbujajo državne naložbe v javno infrastrukturo, gradnjo cest in osredotočenost na projekte obnovljivih virov energije.
 

Naložbe v okviru nacionalnega načrta za razvoj prometa

 

Prenova in modernizacija obstoječe infrastrukture

Švedsko gospodarstvo si je po pandemiji močno opomoglo. V letu 2020 je Švedska beležila -2,9 % upad BDP, v letu 2021 pa je BDP že zrasel za 4,8 %. Švedsko gospodarsko rast nekoliko ovira vojna med Rusijo in Ukrajino, ki negativno vpliva na izvoz države. Na gospodarsko rast bo letos vplivala tudi povečana stopnja inflacije. Kljub vsemu je švedsko gospodarstvo odporno zaradi znatnih državnih naložb v javno blaginjo, izboljšanih razmer na trgu dela in naložb v razvoj prometne industrije. Po ocenah švedske vlade, naj bi se švedsko gospodarstvo leta 2022 povečalo za 3,1 %.

Leta 2021 je švedski vladni nacionalni načrt za razvoj prometa dodelil 86,9 mlrd USD sredstev za obdobje 12 let. Načrt vključuje tudi naložbe v višini 71,2 mlrd USD za novogradnjo, obnovo in posodobitev obstoječe infrastrukture. Vlada tudi načrtuje, da bo do leta 2025 potrojila rudarsko proizvodnjo. Rast gradbene in rudarske industrije pa bo pozitivno vplivala na povpraševanje po gradbeni opremi na Švedskem.

Leta 2021 je vlada omilila normative za tuje naložbe v sektorjih gradbeništva, prometa in obnovljivih virov energije.

V letu 2022 na Švedskem potekajo nekateri veliki infrastrukturni projekti, kot so Stockholmsko letališče Arlanda (200 mio USD), železniška proga North Botnija (2,9 mlrd USD), dvojni tir med regijo Angelholm in Helsingborg (200 mio USD), projekt Olskroken (400 mio USD), vetrna elektrarna na kopnem Markbygden Vind AB, Stockholmski obvozni projekt (3,7 mlrd USD) in gradnja avtoceste med križiščem Ronneby East in Nattraby.
 

Rast naložb v javno infrastrukturo in rudarski sektor 

Po pandemiji je zaradi povečanih gospodarskih dejavnosti na svetovnem trgu prišlo do nenadnega povečanja povpraševanja po mineralih in kovinah. Švedska vlada namerava do leta 2025 potrojiti proizvodnjo mineralov. Rudarska industrija v državi je zaradi velikega povpraševanja po mineralih na trgu, v zadnjih dveh letih beležila visoko rast.

Švedska ima na podlagi raziskav ogromen potencial za proizvodnjo železove rude. Zato se je vlada osredotočila na povečanje proizvodnje železa do leta 2025.

Rast rudarske industrije bo pospešila povpraševanje po velikih bagrih, nakladalcih na kolesih in žerjavih na švedskem trgu gradbene opreme.
 

Močna rast v naftni in plinski industriji ter naložbe v projekte sončne energije

Leta 2021 si je Švedska zadala cilj, da do leta 2040 proizvede 100 % svoje električne energije iz obnovljivih virov energije. Cilj vlade je doseči 17 GW akumulirane inštalirane vetrne energije do leta 2024. V obdobju 2022-2027 je v načrtu 58 vetrnih projektov na kopnem in na morju, s skupno vrednostjo 25 mlrd USD.
 

Omejitve za rast švedskega trga gradbene opreme

Povečevanje najema gradbene opreme in vladna shema gradnje stanovanj za revnejši sloj prebivalstva, sta glavni omejitvi za rast švedskega trga gradbene opreme.

Z naraščanjem razvoja infrastrukture se je na Švedskem po letu 2019 povečalo tudi povpraševanje po najemu gradbene opreme in to skoraj za 40 %. Povpraševanje po najemu opreme se je povečalo pri projektih gradnje komercialnih, pisarniških in zdravstvenih stavb. To lahko ovira rast prodaje nove gradbene opreme v prihodnjih letih.

Švedska se od leta 2017 sooča s hudim pomanjkanjem stanovanj. Švedska vlada sledi starim in togim politikam nadzora najemnin, kar negativno vpliva na gradnjo novih hiš za najem, zaradi nizke stopnje dobička za lastnike in graditelje hiš. Strogi nadzor najemnin odvrača investitorje od gradnje in oddajanja praznih nepremičnin. Vlada prav tako povečuje davke na hipoteke, kar ovira stanovanjski trg v državi.

Leta 2021 se je povpraševanje po stanovanjih zmanjšalo zaradi dviga obresti centralne banke, kar je povzročilo skok inflacije in posledično zmanjšalo kupno moč potrošnikov. Po vladnih podatkih se je 70 % švedskih občin leta 2021 soočilo z resnim pomanjkanjem stanovanj. Slaba stanovanjska shema in naraščajoči davki bodo v letu 2022 negativno vplivali na povpraševanje po stanovanjskih poslih.
 

Trendi na švedskem trgu gradbene opreme

Uporaba velikih bagrov in sprejetje tehnologije vodikovega goriva sta glavna trenda na švedskem trgu gradbene opreme.

Švedska ima velike zaloge kobalta, fosfata in grafita. V teku so različni projekti pridobivanja mineralov v rudnikih Lovisagruvan, Zinkgruvan in Aitik.

Povpraševanje po velikih bagrih z visoko dvižno zmogljivostjo se je leta 2021 povečalo. Glavni proizvajalec gradbene opreme v državi, Volvo, je lansiral veliki bager EC950F z visoko dvižno zmogljivostjo 34 ton. Z naraščanjem rudarskih dejavnosti na Švedskem se pričakuje, da se bodo tudi drugi proizvajalci gradbene opreme, kot so Caterpillar, Hitachi in Komatsu, osredotočili na razvoj velikih, prilagodljivih bagrov z visoko dvižno zmogljivostjo za švedski trg.Analitiki tudi ocenjujejo, da se zaradi okoljskih koristi povečalo tudi povpraševanje po tehnologiji zelenega vodikovega goriva za težjo gradbeno opremo.

Volvo Construction Equipment je leta 2021 postavil laboratorij za testiranje vodikovih gorivnih celic. Družba je leta 2021 lansirala tehnologijo zelenega vodikovega goriva, ki naj bi se uporabljala v na novo predstavljeni opremi na švedskem trgu. Tehnologija podpira cilj družbe Volvo, da do leta 2040 postane proizvajalec brez fosilnih goriv.
 

Konkurenti na trgu 

Proizvajalci gradbene opreme; Volvo Construction Equipment, Caterpillar, Kubota ter Komatsu & Liebherr, imajo skupaj 54 % delež na švedskem trgu gradbene opreme. Med njimi ima največji tržni delež družba Volvo, ki ima 4 proizvodne enote v regijah Braas, Eskilstuna, Hallsberg in Göteborg.
 

Med največje ponudnike na trgu spadajo:

 • Volvo Construction Equipment
 • Caterpillar
 • Hitachi Construction Equipment
 • Komatsu
 • Liebherr
 • Kubota
 • JCB
 • Hyundai Construction Equipment
 • Kobelco
 • Terex corporation
 • Liu Gong
 • Yanmar

Viri: Factiva, MarketResearch
 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav

Priložnosti na švedskem trgu


 
 Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: