Zaposleni v korporaciji Google bodo od doma delali vsaj do julija 2021

četrtek, 30. julij 2020
Google je svojim zaposlenim odredil delo od doma vsaj do julija 2021. To je prva velika ameriška korporacija, ki je določila tako dolg termin dela od doma zaradi pandemije korona virusa. Ta poteza velja za vse zaposlene s polnim delovnim časom (teh je približno 200.000), za tiste, zaposlene po pogodbi, pa tudi za vse zaposlene v Googlovem podjetju Alphabet Inc.Odločitev o delu od doma je sprejel izvršni direktor podjetja Alphabet, Sundar Pichai, skupaj z interno skupino najvišjih vodstvenih delavcev. Takšna odločitev je naklonjena predvsem zaposlenim z družinami, da bodo lahko pomagali svojim otrokom pri pouku od doma. Podaljšan čas dela od doma velja za zaposlene v podjetju v večini njegovih glavnih pisarn, vključno s sedežem v Mountain View, v Kaliforniji, pa tudi drugje v ZDA, Indiji, Braziliji, Evropi in drugod. S tem odlokom se delo od doma za zaposlene podaljšuje s prvotno januarja 2021 na julij 2021.

Tehnološka podjetja iz Silicijeve doline so že marca napotila delavce na delo od doma in stalno podaljševala časovni okvir tega načina dela. A Googlova poteza presega časovni okvir vseh ostalih konkurentov.
Podjetje Microsoft Corp. je na primer zaposlenim v mestu New York že sporočilo, da se bodo lahko vrnili v pisarno takoj po koncu pandemije, oziroma najprej v oktobru. Konec leta poteče delo od doma tudi delavcem podjetja Salesforce.com Inc.
Apple Inc. je že odprl, a nato ponovno zaprl nekatere svoje maloprodajne trgovine. Druga podjetja pa se za enkrat še niso odločila, kdaj se bodo njihovi delavci lahko vrnili v pisarne.
Twitter Inc. pa je svojim zaposlenim celo ponudil možnost permanentnega dela od doma.
Ustanovitelj korporacije Facebook, Mark Zuckerberg je izjavil, da pričakuje, da bo polovica zaposlenih v družabnih omrežjih v prihodnjem desetletju delala od doma.

Zaradi dela od doma je prišlo do sprememb tudi na trgu stanovanj v mestih, saj zaposleni menijo, da so alternativni načini bivanja zunaj dragih metropolitanskih območij, kjer so glavni delodajalci, bistveno bolj primerni.

Viri: Factiva, The Wall Street Journal

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT