Zaradi pandemije korona virusa bodo številna pohištvena podjetja v Rusiji letos beležila izgubo

torek, 18. avgust 2020

Po podatkih ruskega Združenja podjetij lesne in pohištvene industrije, lahko izgube podjetij v panogi v letu 2020 dosežejo približno 10 %. Le v nekaterih podjetjih, kot je na primer Elba Mebel, bodo prihodki približno enaki kot v letu 2019 ali pa celo nekoliko višji. Ti proizvajalci so kupce pritegnili s popusti in posebnimi ponudbami. Zaradi pandemije korona virusa je v Rusiji 34 % proizvajalcev pohištva začasno prekinilo proizvodnjo, 45 % trgovin pa je delalo brez dobička. Približno 70 % pohištvenih podjetij ima hude finančne težave, nekateri so na robu stečaja.

Ruska podjetja v lesni in pohištveni industriji so v času pandemije začela razvijati spletno prodajo kot alternativo tradicionalnemu prodajnemu modelu. Po mnenju številnih podjetij bi se morala pohištvena podjetja za dolgoročni razvoj spremeniti v spletna podjetja. A potrebna infrastruktura za takšen preobrat še ni dovolj razvita, kar ovira aktivno interakcijo s strankami. Spletni ogledi pohištvenih trgovin bi lahko pomagali povečati količino potencialnih kupcev. Druga prodajna priložnost pa je rast izvoza pohištva, ki zahteva uskladitev tehničnih zahtev z mednarodnimi ter državno podporo izvoznikom.

Kljub težavam na trgu ima dansko pohištveno podjetje JYSK na ruskem trgu velike načrte, saj namerava odpreti približno 100 trgovin s pohištvom v Moskvi. Prvo trgovino je JYSK odprl junija 2020 v trgovskem centru Trojka. Julija sta bili odprti še dve trgovini in sicer v trgovskih središčih Kalita in Auchan Altufevo. Do konca leta 2020 bodo odprli še tri prodajalne v prestolnici. Trgovine imajo površino približno 1.300 m2. Odločitev o vstopu v širšo regijo pa bo podjetje sprejelo po oceni rezultatov dela v Moskvi.

Tudi Ikea se na ruskem trgu sooča s posledicami pandemije. Po besedah direktorja za trajnostni razvoj in generalnega direktorja IKEA Rusija, Pontusa Erntella, bodo lahko prihodke, ki so jih imeli pred krizo, ponovno dosegli šele po enem letu ali po letu in pol. Trenutno jim spletna prodaja predstavlja 85 % prihodka, prodaja poslovnim subjektom pa 15 %. V času korona krize se je spletna prodaja povečala pet do šestkrat. Največ se je povečala prodaja pohištva in opreme za pisarne (+ 50 %) ter vrtnega pohištva (+ 30 %), medtem ko je prodaja kuhinjskega pohištva in sob upadla. 

Največji proizvajalci pohištva v Rusiji (2019)
 
Podjetje Prihodki v mio EUR
Spektr Ooo 705,06
Elit Kamen Ooo 157,39
Oz Mikron Ao 54,20
Shatura Furniture Co. JSC 50,56
Mfm Ooo 38,42
Mebelnaya Kompaniya Lerom Ooo 33,49
DOMOSTROITEL OAO 32,94


Največje trgovine s pohištvom v Rusiji (2019)
 
Podjetje Prihodki v mio EUR
Skm Akvarel Ooo 507,49
Domashni Interer Ooo 384,09
Uk Start Ao 88,40
Spets-Ek Ao 57,31
Td Mk Ooo 36,42
Ofisny Mir Ooo 30,22
Td Lazurit Ooo 24,84


Viri: Factiva, Esmerk Russian News

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne industrije