Združeno kraljestvo prekinilo trgovinska pogajanja s Kanado

ponedeljek, 12. februar 2024
 
 
25. januarja so britanski pogajalci nenadoma prekinili dolgotrajna trgovinska pogajanja s Kanado. Ta dramatičen korak postavlja zavoro na bilateralni trgovinski dogovor med obema državama, ki je bil v pripravi že več let.
 
Glavna sporna točka ostaja vprašanje, kolikšen brezcarinski dostop bodo imeli britanski proizvajalci do kanadskega trga s sirom. Po brexitu je interimski dogovor omogočal brezcarinsko prisotnost britanskega sira na kanadskih policah, a ta ugodnejši režim je potekel konec prejšnjega leta.

Pogajalci so se trudili doseči dolgoročni bilateralni trgovinski dogovor, ki bi nadomestil ugodnosti, ki jih je Združeno kraljestvo uživalo pod pogoji celovitega ekonomskega in trgovinskega sporazuma (CETA) med Kanado in Evropsko unijo.
 
Ena od ključnih točk nesoglasij je britansko zavračanje sprostitve prepovedi hormonsko obdelanega mesa. Kljub prekinitvi pogajanj ostaja možnost ponovnega zagona in gradnje močnejšega trgovinskega odnosa med državama v prihodnosti.
 
Kanadski kmetje, zlasti tisti v mlečni industriji, želijo ohraniti položaj izzvzetosti svojega sektorja iz dogovora. Predstavniki Dairy Farmers of Canada menijo, da bi se Združeno kraljestvo moralo pogajati z EU, da bi si povrnilo svoj delež tržnega dostopa, ki ga je Kanada dodelila tujim konkurentom pod okriljem CETA.
 
Poleg mlečnega sektorja so zastoji tudi pri pogajanjih o pravilih za avtomobilsko trgovino. Brez dogovora bi britanska vozila izgubila prednostni dostop do kanadskega trga.
 
Vpliv tega zastoja predstavlja tveganje predvsem za Združeno kraljestvo, saj bi neuspeh doseganja dogovora pred roki za sir in avtomobile lahko škodoval britanskemu izvozu. Kanada pa vztraja pri harmonizaciji standardov za pregled hrane, kar dodatno otežuje pot do dogovora.
 
Čas bo pokazal, ali se bodo pogajanja ponovno zagnala in ali bodo državi uspeli doseči trgovinski dogovor, ki bi zadovoljil oba partnerja. Za zdaj pa prekinitev predstavlja izziv za britanske trgovinske ambicije izven EU in hkrati odpira vprašanja o učinkovitosti pogajalskih pristopov med tesnimi zavezniki.

Vir: CBC
 
 
Pripravil: Simon Pribac
 


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini