7. julija je na konferenci ZN potekala 1. tiskovna konferenca humanoidnih AI robotov

torek, 11. julij 2023
 

Globalni vrh AI "AI for Good" v Ženevi

Humanoidni roboti, ki jih upravlja umetna inteligenca (AI), so na konferenci ZN, ki je potekala 7. julija v Ženevi, trdili, da bi lahko nekega dne upravljali svet bolje kot ljudje. Po njihovem mnenju bi morali biti ljudje previdni glede AI, priznavajo pa tudi, da še niso obvladali človeških čustev.

Ti roboti, ki so eni izmed najnaprednejših na svetu, so bili v prejšnji teden prisotni na globalnem vrhu o AI, imenovanem "AI for Good", ki ga je v Švici organizirala ITU, tehnološka agencija ZN.

ITU, ki združuje 193 držav in več kot 900 organizacij, vključno z univerzami in podjetji, kot sta Huawei Technologies in Google, igra ključno vlogo pri dodeljevanju globalnega radijskega spektra in satelitskih orbit, sodeluje pa tudi pri določanju standardov za umetno inteligenco.

Dogodka se je udeležilo več kot 3.000 udeležencev, ki so na vrhu razpravljali o potrebi po razvoju standardov, ki bi zagotovili, da bi se te nove tehnologije uporabljale v dobrobit človeštva. Da bi jih na primer uporabili za boj proti lakoti ali podnebnim spremembam.
 

1. tiskovna konferenca AI humanoidnih robotov

V okviru dogodka v Ženevi je bila organizirana 1. tiskovna konferenca AI humanoidnih robotov. Skupina robotov, ki so fizično podobni ljudem, je novinarjem odgovarjala na vprašanja o prihodnosti AI.

Med njimi so bili v ospredju Sophia, prva ambasadorka robotskih inovacij za Razvojni program ZN, zdravstveni robot Grace, rock zvezda Desdemona ter Geminoid in socialni robot Nadine, ki sta bila kot klona svojih ustvarjalcev.

"Kakšna napetost v tej tišini!" je rekel eden od robotov pred začetkom tiskovne konference.

Roboti so želeli pokazati svoj potencial pri pomoči doseganja vrste globalnih ciljev, ki se zdijo vse bolj nedosegljivi.
Eden od 17 ciljev trajnostnega razvoja ZN, določenih leta 2015, je do leta 2030 izboljšati kakovost življenja ljudi in planeta. Vendar so ti cilji trenutno še daleč od realizacije.

V tem kontekstu se roboti predstavljajo kot obetavno orodje.

Med zvezdami dogodka ITU so bili roboti s posebnimi sposobnostmi, kot je na primer socialni robot Nadine, ki je sposoben simulirati čustva in si zapomniti ljudi. Te veščine so že uporabili v praksi pri varovancih domov za ostarele in dokazali njihovo uporabnost pri skrbi za starajoče se prebivalstvo.
 

Robotika bo v prihodnjih letih doživela razcvet

Cilj dogodka "AI for Good" je bil predstaviti zmogljivosti, priložnosti in izzive robotov za vzpostavitev stalnega globalnega dialoga o robotiki.

Po mnenju organizatorjev bi roboti v prihodnjih 5 letih lahko doživeli podoben razcvet kot generativna AI, ki je ustvarila ChatGPT OpenAI, ki je letos pridobil na priljubljenosti.

Zaradi konvergence znanosti o materialih, življenjske dobe baterije, omrežne povezljivosti, AI in strojnega učenja se pričakuje, da bo robotika v prihodnosti bolj dostopna.

AI že uporabljajo agencije ZN, na primer projekt HungerMap Svetovnega programa za hrano, ki zbira podatke za prepoznavanje območij, kjer grozi lakota.
Razvijajo se tudi daljinsko vodeni tovornjaki za dostavo nujne pomoči na nevarnih območjih.
Svetovna zdravstvena organizacija dela na sistemu primerjalne analize, da bi zagotovila natančne diagnoze bolezni z uporabo AI.Viri: Factiva, Associated Press Newswires, CE Noticias Financiales

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju IKT
 
Vlade po svetu si prizadevajo za uvedbo zakonov, ki bi urejali uporabo AI

Klepetalni roboti so začeli nadomeščati novinarjeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: