Vlade po svetu si prizadevajo za uvedbo zakonov, ki bi urejali uporabo AI

torek, 04. julij 2023


Zaradi hitrega napredka umetne inteligence (AI) in orodij, kot je ChatGPT, si vlade po vsem svetu prizadevajo, da bi uvedle zakone, ki urejajo uporabo tehnologije AI.

V nadaljevanju so predstavljeni zadnji koraki nacionalnih in mednarodnih upravnih organov za urejanje orodij AI.
 

EU

Zakonodajalci EU so se 14. junija strinjali s spremembami v osnutku zakona o AI. Pred sprejetjem zakona se morajo zakonodajalci še dogovoriti o podrobnostih z državami EU.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bo največja težava prepoznavanje obraza in biometrični nadzor, kjer nekateri zakonodajalci želijo popolno prepoved, medtem ko države EU želijo izjemo zaradi nacionalne varnosti, obrambe in vojaških namenov.

Več o pripravi zakona, ki bo urejal pravila AI v EU, lahko preberete v tem prispevku.

Vodja EU za tehnologijo Margrethe Vestager je konec maja dejala, da bi morale ZDA in EU spodbuditi industrijo AI, da v nekaj mesecih sprejme prostovoljni kodeks ravnanja in tako zagotovi zaščitne ukrepe, medtem ko se pripravljajo novi zakoni.
 

Združeno kraljestvo 

Organ za finančno ravnanje, eden od številnih državnih regulatorjev, ki je bil zadolžen za pripravo novih smernic glede AI, se posvetuje z inštitutom Alana Turinga ter drugimi pravnimi in akademskimi institucijami, da bi izboljšal svoje razumevanje tehnologije AI.
 
Britanski regulator konkurence je maja sporočil, da bo začel preučevati vpliv AI na potrošnike, podjetja in gospodarstvo ter podal mnenje, če bodo potrebne nove kontrole.
 
Združeno kraljestvo namerava porazdeliti odgovornost za upravljanje AI med svoje regulatorje za človekove pravice, zdravje in varnost ter konkurenco in za to področje ne namerava ustanoviti novega organa.
 

Kitajska

Kitajski regulator kibernetskega prostora je aprila razkril osnutek ukrepov za upravljanje generativnih storitev AI in pozval podjetja, da oblastem predložijo ocene varnosti, preden začnejo te storitve ponujati javnosti.
 
Kitajska bo podprla vodilna podjetja pri gradnji modelov AI, ki lahko izpodbijajo ChatGPT, so februarja 2023 sporočili iz kitajskega urada za gospodarstvo in informacijsko tehnologijo.
 

Francija

Francoski nadzorni organ za varstvo podatkov CNIL je aprila dejal, da preiskuje več pritožb glede ChatGPT.

Francoska nacionalna skupščina je marca odobrila uporabo video nadzora z AI med olimpijskimi igrami v Parizu leta 2024, pri čemer ni upoštevala opozoril skupin za državljanske pravice. Več o tem lahko preberete v tem prispevku.
 

Države G7

Voditelji skupine G7, ki so se maja letos srečali v Hirošimi na Japonskem, so priznali potrebo po upravljanju AI in poglobljenih tehnologij. Dogovorili so se, da bodo pristojni ministri razpravljali o AI in poročali o rezultatih do konca leta 2023.

Ministri držav G7, ki pokrivajo področja digitalizacije, so enotnega mnenja, da bi države G7 morale sprejeti na tveganju temelječo uredbo o AI.
 

Izrael

Ziv Katzir, direktor nacionalnega načrtovanja AI pri izraelski upravi za inovacije, je junija dejal, da Izrael zadnjih 18 mesecev dela na predpisih o AI, da bi dosegel pravo ravnovesje med inovacijami ter ohranjanjem človekovih pravic in državljanskih zaščitnih ukrepov.

Izrael je oktobra lani objavil osnutek politike AI na 115 straneh in pred končno odločitvijo še zbira povratne informacije javnosti.
 

Italija

ChatGPT je aprila znova postal na voljo uporabnikom v Italiji, potem ko ga je nacionalni organ za varstvo osebnih podatkov marca zaradi pomislekov začasno prepovedal.

Italijanski organ za varstvo osebnih podatkov namerava najeti strokovnjake s področja AI, da bi pregledali še druge platforme AI.
 

Japonska

Japonska namerava do konca leta 2023 uvesti predpise, ki bodo verjetno manj strogi kot tisti, ki jih načrtuje EU, saj pričakuje, da bo tehnologija spodbudila gospodarsko rast in Japonsko naredila vodilno na področju naprednih čipov.

Državni nadzornik zasebnosti je 2. junija sporočil, da je OpenAI opozoril, naj ne zbira občutljivih podatkov brez dovoljenja ljudi in naj zmanjša občutljive podatke, ki jih zbira.
 

Španija

Španska agencija za varstvo podatkov je aprila sporočila, da uvaja predhodno preiskavo morebitnih kršitev podatkov s strani ChatGPT. Prav tako je pozvala nadzornika zasebnosti EU, naj oceni pomisleke glede zasebnosti v zvezi s ChatGPT.
 

Združeni narodi

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je 12. junija podprl predlog nekaterih vodstvenih delavcev AI za ustanovitev nadzorne agencije AI, kot je Mednarodna agencija za jedrsko energijo. Pri tem je opozoril, da takšen nadzorni organ lahko ustanovijo samo države članice, ne pa sekretariat Združenih narodov.

Guterres je tudi napovedal načrte za začetek dela do konca leta v svetovalnem organu za AI na visoki ravni, ki bo redno pregledoval ureditve upravljanja AI in dajal priporočila.
 

ZDA

Senator Michael Bennet je 29. junija pisal vodilnim tehnološkim podjetjem in jih pozval, naj označijo vsebino, ki jo ustvari AI, ter omejijo širjenje materiala, katerega cilj je zavajanje uporabnikov. Aprila je predstavil predlog zakona za ustanovitev delovne skupine, ki bi preučila politike ZDA glede AI.

Nacionalni inštitut za standarde in tehnologijo, ne-regulativna agencija, ki je del Ministrstva za trgovino, je 22. junija sporočila, da bo ustanovila javno delovno skupino strokovnjakov prostovoljcev za generativno AI, ki bo pomagala obravnavati njene priložnosti in razviti smernice za soočanje z njenimi tveganji.

Predsednik Joe Biden je 20. junija dejal, da bo poiskal nasvet strokovnjaka o tveganjih AI za nacionalno varnost in gospodarstvo.

Vodja Zvezne komisije za trgovino ZDA je maja dejal, da se je agencija zavezala k uporabi obstoječih zakonov za nadzor nekaterih nevarnosti AI, kot je krepitev moči prevladujočih podjetij in goljufije z uporabo kloniranja glasu z AI.Viri: Factiva, Reuters


Preberite še:

Globalni trendi na področju IKT

Klepetalni roboti so začeli nadomeščati novinarjeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: