Afrika privablja avstrijske izvoznike

četrtek, 01. februar 2024
 

Avstrijski izvoz v Afriko raste 

Avstrijska podjetja vidijo na afriški celini velike priložnosti, čeprav se trenutno še vedno osredotočajo na nekaj držav.

Obseg avstrijskega izvoza v Afriko je v koronskem obdobju 2020 - 2021 upadel, nato pa je leta 2022 sledil odboj in Avstrija je na afriško celino prvič izvozila blago in storitve v vrednosti več kot 2 mlrd EUR.

Po predhodnih podatkih avstrijske gospodarske zbornice (WKÖ) se je avstrijski izvoz blaga v Afriko leta 2023 povečal na 2,2 mlrd EUR. V obdobju od januarja do septembra se je izvoz v Afriko povečal za 12,7 %, k čemur sta največ prispevala trga Južne Afrike in Maroka.
 

Rastoči trgi v Afriki so zahtevni, a hkrati nudijo številne poslovne priložnosti 

Afrika trenutno predstavlja le 1 % celotnega avstrijskega izvoza. Avstrijska podjetja izvažajo na 54 afriških trgov, od katerih nekateri hitro rastejo.

Približno tretjina vsega avstrijskega izvoza gre v Južno Afriko, 6 najpomembnejših izvoznih trgov na celini pa predstavlja že tri četrtine vsega domačega izvoza.

WKÖ poudarja, da izvozni potencial v Afriko še zdaleč ni izčrpan.

Čeprav pravna varnost pogosto ne dosega evropskih standardov in so javne stranke pogosto prezadolžene, v številnih afriških državah obstajajo trendi, ki jih izvozniki lahko s pridom izkoristijo.

Hitra urbanizacija na primer ustvarja povpraševanje na področjih, kot so infrastruktura, pametna mesta, oskrba z vodo in upravljanje virov. Industrijska proizvodnja se je v Afriki od leta 2000 približno podvojila in ustvarja povpraševanje po sistemih in strojih. Gonilo rasti na afriški celini pa sta digitalizacija in energetski prehod.

Izvozne priložnosti za podjetja so predvsem na področjih, kot so: 
 • tehnologije pametnih mest
 • industrijska širitev
 • razvoj infrastrukture
 • obnovljivi viri energije
 • digitalne tehnologije
 • izobraževanje
 • zdravstveno varstvo
 • fintech.

Ekonomisti pričakujejo, da bo Afrika letos za Azijo najhitreje rastoča regija. Znotraj celine naj bi največjo rast dosegla zlasti gospodarstva vzhodne Afrike.

Večino avstrijskega izvoza v Afriko ustvari nekaj večjih podjetij, med njimi: 
 • proizvajalec energijskih pijač Red Bull
 • proizvajalec turbin Andritz
 • proizvajalec motornih koles KTM
 • tovarna motorjev BMW v Steyrju.

Izvoz se razlikuje od države do države. V Nigeriji na primer povprašujejo po tekstilu iz Vorarlberga, alžirska pohištvena industrija predeluje tudi avstrijski les. V veliki mošeji glavnega mesta Alžirije, ki je bila dokončana leta 2019, visi lestenec tirolskega podjetja Swarovski. In minaret džamije je bil zgrajen z avstrijskim sodelovanjem.

Mednarodni trgovinski center (ITC) ocenjuje, da imajo avstrijska podjetja okoli 2 mlrd EUR dodatnega izvoznega potenciala v Afriko.

Tudi druge države že dolgo prepoznavajo priložnosti v Afriki in si prizadevajo za odpiranje tamkajšnjih izvoznih trgov.
Viri: Factiva, Diew Presse, APA


 

Preberite še:


Priložnosti, ki jih ponuja cvetoča afriška zabavna industrija

Gospodarstvo ter možnost vstopa na avstrijski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: