Amazon v dostavi pohištva uvaja storitev belih rokavic

torek, 20. april 2021

Izjemna rast e-trgovine je na novo opredelila pomen razkošja med potrošniki po vsem svetu. Potrošniki iščejo edinstveno, ekskluzivno izkušnjo, povezano z nakupom. V e-poslovanju je za to luksuzno izkušnjo značilno udobje, hitrost in nekakšna čustvena izpolnjenost. Kot odgovor na ta zahteven življenjski slog, blagovne znamke zdaj sprejemajo najnovejše trende v storitvah za stranke in dobavi izdelkov, da bi zadovoljile potrošnike.
 
Med nove trende e-trgovine spada tudi »white glove service« ali storitev belih rokavic. Storitev belih rokavic je nova moda v logistiki in prevozu. Gre za vrhunsko dostavno službo, ki jo označuje posebna pozornost do detajlov, zlasti z nekaterimi predmeti, ki zahtevajo previdno ravnanje med prevozom.
 
Storitev belih rokavic se uporablja za dostavo posebnega blaga, vključno z dragocenimi, krhkimi in podnebno občutljivimi predmeti, kot so nesestavljeno pohištvo, umetniška dela, poročne torte, draga oprema, razsvetljava ali redke starine.
 
Značilnosti logistike belih rokavic so posebna embalaža, pozornost do detajlov, strankam prilagojen čas dostave, sledenje tovora v realnem času, namestitev in montaža blaga in odstranjevanje odvečne embalaže. Agenti, ki opravljajo dostavo belih rokavic so točni, vljudni in dobro oblečeni strokovnjaki, ki so usposobljeni za komuniciranje s kupci in zagotavljajo vrhunske storitve.

Tudi storitev dostave in namestitve pohištva na dom spada med storitve belih rokavic. To storitev že izvajajo spletni trgovci s pohištvom, kot so Home Depot, Lowe's, Best Buy in Wayfair. Zdaj pa se jim bo v tej storitvi pridružil še spletni velikan Amazon. Njegovi testni trgi bodo Virginia in še dve dodatni, neimenovani lokaciji. Dostavljavci bodo strankam predmete razpakirali in sestavili, če pa stranka ne bo zadovoljna, jih bodo po potrebi tudi odstranili.
 
Na globalnem spletnem trgu pohištva prevladujeta družbi Wayfair in Amazon, ki skupno obvladujeta 63 % trga.
 
Trenutno Amazon s svojo ponudbo Amazon Home Services na posameznih trgih povezuje potrošnike z lokalnimi izvajalci. Storitev belih rokavic bo te storitve uvrstila pod okrilje Amazona, kar bo strankam omogočilo nemoteno upravljanje postopka.
 
Podobno tudi družbe Home Depot, Lowe’s in Best Buy nudijo postopek namestitve pohištva po naročilu v okviru storitve belih rokavic.
 
Storitve montažne so hitro rastoča panoga, ki sovpada z rastjo prodaje pohištva in aparatov za elektronsko poslovanje. Po zadnji objavljeni raziskavi »Furiture today«, 66,9 % vprašanih trdi, da bodo naslednji nakup pisalne mize opravili preko spleta. Podobne številke veljajo tudi za drugo pohištvo, vključno z jedilnimi mizami (57,6 %), vzmetnicami (52,8 %), počivalniki (43,8 %) ter kavči in sedežnimi garniturami (47,3 %).

Analitiki ocenjujejo, da bo segment pohištva leta 2022 predstavljal že 14 % celotne globalne e-trgovine. Segment spletne prodaje pohištva bo v letu 2022 dosegel vrednost 99,87 mlrd USD.
 
Družba Wayfair je največji Amazonov spletni konkurent v prodaji pohištva. Družba je leta 2020 ustvarila čiste prihodke v višini 3,7 mlrd USD, kar je 44,9 % več kot leta 2019. Neto prihodki od prodaje v ZDA so lani znašali 3 mlrd USD, kar je 40,1 % več kot leta 2019. Število aktivnih kupcev se je družbi Wayfair lani po vsem svetu povečalo na 31,2 mio, kar predstavlja 53,7 % medletno rast.Viri: Factiva, FreightWaves

 
Več informacij o globalnih trendih na področju pohištvene industrije 

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike

Poglejte si tudi E-izvoz