BIH bo subvencionirala nakup električnih in hibridnih vozil

torek, 24. maj 2022
 

10.000 BAM za nakup električnega in 5.000 BAM za nakup hibridnega vozila 

Vlada Federacije BiH je 19. maja sporočila, da je odobrila program subvencioniranja državljanov za nakup novih električnih in hibridnih vozil. Vlada entitete bo letos zagotovila do 1 mio BAM ali približno 511.300 EUR za financiranje te spodbude.
 
Subvencija za nakup električnih vozil bo znašala 10.000 BAM (približno 5.113 EUR). Subvencija v višini 5.000 BAM (približno 2.557 EUR) bo zagotovljena za nakup priključnih hibridnih vozil z emisijo CO2 do 50 g na km ali polnih hibridnih vozil z emisijami CO2 do 130 g na km.
 
Državljani lahko zaprosijo za subvencije do 12. decembra 2022, oziroma do porabe predvidenega zneska. 
 
Ministrstvo za okolje in turizem je za vlado FBiH predhodno pripravilo Informacijo o problematiki elektro-mobilnosti in možnosti uvedbe spodbujevalnih mehanizmov na tem področju. Vlada je na podlagi informacij sklenila, da zadolži Sklad za varstvo okolja FBiH, da intenzivira aktivnosti z načrtovanjem in financiranjem infrastrukture za polnjenje vozil v Federaciji BiH ter preuči možnost sofinanciranja nakupa električnih vozil. Sklad za varstvo okolja FBiH je v preteklem obdobju že financiral aktivnosti pri vzpostavitvi infrastrukture, oziroma polnilnic za vozila.
 

Elektroprivreda BIH je februarja na avtocesti A1 namestila 1. polnilnik za EV

Elektroprivreda BiH, državna elektroenergetska družba, ki deluje v Federaciji BiH, je letos februarja na avtocesti A1 namestila prvi polnilnik za električna vozila z enosmernim tokom. Investicija je znašala 80.000 BAM ali približno 40.900 EUR.
Enosmerni polnilnik, nameščen na odseku avtoceste, ki povezuje prestolnico Sarajevo z Mostarjem, lahko hkrati polni 2 električni vozili. To je prvi enosmerni polnilnik, ki ga je Elektroprivreda BiH namestila v Federaciji BIH. Družba je od leta 2017 namestila skupno 7 polnilnikov za izmenični tok v več mestih v entiteti. V družbi pa nameravajo namestiti AC polnilnike na še 10 lokacijah v federaciji.


 

Uvoz EV v BIH

BIH je leta 2020 uvozila 50 električnih in 359 hibridnih avtomobilov, kar je 12 več kot v letu 2019. BiH največ električnih avtomobilov uvozi iz Nemčije, ZDA, Francije in Kitajske.


Viri: SeeNews, Federalna Novinska Agencija

 

Preberite tudi:

Trendi avtomobilske industrije

Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Vertikalna integracija avtomobilske industrije