British Airways zaradi pomanjkanja delavcev uvaja robote za obdelavo prtljage

torek, 19. marec 2024
 

British Airways zaradi pomanjkanja delavcev uvaja robote za obdelavo prtljage

Letalska industrija se že nekaj časa sooča s pomanjkanjem osebja, zato namerava letalska družba British Airways (BA) na dveh britanskih letališčih uvesti samo-vozeče robotske nosilce prtljage.

Skupina International Consolidated Airlines Group (IAG), ki ima v lasti BA, bo maja na letališčih Gatwick in Cincinnati postavila vlačilce za prtljago brez voznika. Avtonomna vozila bodo prevažala zabojnike za prtljago iz zgradb terminalov do čakajočih letal, kjer jih bodo nato zložili z dvigali, ki jih upravlja človek.

BA je že testirala ta vozila na letališču Heathrow, maja pa bodo vozila prvič začela tudi uradno delovati. Na letališču Gatwick bo sprva delovalo le eno takšno vozilo, vendar bi se njihovo število lahko povečalo, če bo poskus uspešen.

Robotske stroje je razvilo britansko podjetje AurrigoNekateri stroji so opremljeni z robotskimi rokami, ki lahko same naložijo in raztovorijo zabojnike s prtljago.

Cena avtonomnih vlačilcev se giblje od približno 100.000 GBP do 250.000 GBP, kar je približno 115.000 EUR do 287.425 EUR.Ti stroji bodo izboljšali učinkovitost, varnost in čas obratovanja letal, hkrati pa odpravili vrzel pomanjkanja osebja, ki pesti letalsko industrijo že vse od pandemije Covid-19. Še posebej primanjkuje delavcev pri ravnanju s prtljago.

Profesor David Keene, izvršni direktor podjetja Aurrigo je za Times povedal, da so letališča zaradi zelo nadzorovane narave idealna mesta za uvedbo samo-vozeče tehnologije. Poleg upravljanja s prtljago, bi po njegovem mnenju lahko letališča uporabljala tudi samo-vozeče avtobuse, ki bi peljali potnike z letaliških parkirišč ali na relacijah med letali in letališkimi terminali.

Ta tehnologija je sprva naletela na nasprotovanje številnih delavskih sindikatov, vendar se odpor počasi zmanjšuje.
 

O podjetju Aurrigo

Podjetje Aurrigo, ki sta ga leta 1993 ustanovila brata David in Graham Keene, se je prvotno osredotočalo na dele za avtomobilsko industrijo. Zdaj podjetje razvija tudi avtonomna vozila, ter je razvilo lastne robote in programsko opremo s pomočjo donacij vlade Združenega kraljestva.

Podjetje Aurrigo, ki kotira na borzi v Londonu, se je usmerilo v letalstvo zaradi velikega potenciala za uvedbo robotskega ravnanja s prtljago na stotinah letališč po vsem svetu.

S svojo programsko opremo Aurrigo ustvari 3D "digitalnega dvojčka" letališča, ki ga nato roboti uporabljajo za učenje lokalnih poti in navigacijo ob morebitnih nevarnostih.

Podjetje namerava svoje avtonomne stroje plasirati tudi na letališče Schiphol na Nizozemskem ter na letališči München in Stuttgart v Nemčiji. Že od pandemije naprej pa preizkuša svojo floto tudi na letališču Changi v Singapurju.

Sedež podjetja je v mestu Conventry v Združenem Kraljestvu. Podjetje je imelo v letu 2022 ustvarilo 5,3 mio GBP prometa (približno 6,1 mio EUR), zaposlovalo pa je 70 delavcev.

 
Viri: Factiva, The Telegraph Daily

 

Preberite tudi: 


Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav

Globalni trendi na področju transporta in logistike 

Gospodarstvo ter možnost vstopa na trg Združenega kraljestvaZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: