Cene hotelov so se v obdobju OI v Parizu 2024 povečale za 6 krat

torek, 22. avgust 2023

Cene hotelskih sob so se v obdobju OI 2024 v Parizu povečale za 6 krat

Cene hotelov so se v času prihodnjih olimpijskih iger (OI) v Parizu 2024, ki bodo v pariški prestolnici potekale med 26. julijem in 14. avgustom, v povprečju zvišale za 6 krat, kaže študija lokalnega medija Le Parisien.

Ta analiza je primerjala ponudbe naključno izbranih hotelov v pariški prestolnici v noči s 5. na 6. avgust 2023 in na isti dan v letu 2024.

Najbolj se je na primer podražil hotel Vaugirard v Parizu, hotel s tremi zvezdicami v 15. okrožju prestolnice, ki letos poleti ponuja sobo za 90 EUR, v primerjavi s 1.363 EUR v naslednjem poletju. To je petnajstkrat več kot letos.

 

Drugi hoteli, kot sta Résidence Valissou ali Le Plessis Grand Hotel, ponujajo v času OI trikrat višje cene v primerjavi z letošnjim poletjem, medtem ko imajo Cyan Hotel ali Hotel moderne, oba hotela z dvema zvezdicama, ceno v letu 2024 skoraj desetkrat višjo.

V francoski Zvezi hotelirskih trgovcev in industrij (Umih) poudarjajo, da so OI očitno obdobje, ko se bodo cene nočitev zvišale, vendar so ponudbene cene, pomnožene z osem, pretirane.

Veliko hotelov je v obdobju od 25. julija do 11. avgusta 2024 že polno zasedenih, zato hoteli višajo cene še razpoložljivih sob.
 

Cene skokovito naraščajo tudi za stanovanja na Airbnb platformi

Leto dni pred OI se Parižani že pripravljajo na odhod iz mesta in oddajo svojih stanovanj na Airbnb, saj cene za to obdobje skokovito naraščajo.
Nekateri Parižani v navalu obiskovalcev pričakujejo, da bodo v času OI lahko zaslužili do 30.000 EUR.
 
Glede na študijo družbe Deloitte, ki jo je naročil Airbnb, objavljeno aprila 2023, se bodo cene v regiji Île-de-France (Pariz) med OI dvignile za 85 %. In turisti so pripravljeni plačati ceno.

V Airbnb pričakujejo, da bo več kot pol milijona obiskovalcev v času OI v Parizu, poiskalo prenočitev preko Airbnb platforme.

Glede na Deloittovo študijo naj bi skupni gospodarski vpliv Airbnb na Francijo med OI znašal več kot 1 mlrd EUR, vključno s prihodki od gostiteljev, dobički za gostinstvo ter posrednimi učinki na različne sektorje gospodarstva. Od tega bi občine in davčni organi prejeli 70 mio EUR davčnih prihodkov.

Vendar pa velika francoska mesta, kot so Marseille, Bordeaux in zlasti Pariz, pogosto krivijo platforme, kot je Airbnb, za poslabšanje pomanjkanja stanovanj in zvišanje stroškov najemnin za domačine.

Airbnb je partner Mednarodnega olimpijskega komiteja, potem ko se je leta 2019 pridružil programu The Olympic Partners (TOP). Družba je podpisala 9- letno pogodbo za 5 iger, vredno 452 mio EUR.Airbnb trenutno oglašuje približno 800.000 namestitvenih možnosti v Franciji, od tega 22.000 v Parizu. Številka v prestolnici naj bi se nato do zaključka olimpijskih in paraolimpijskih iger dvignila na več kot 100.000.

 
Viri: Factiva, CE NoticiasFinancieras, insidethegames.biz, France24.com
 

Preberite še:

Globalni trendi na področju športnega turizma 

Organizatorji OI v Parizu obljubljajo relativno nizke cene vstopnic

Pariz hiti z gradbenimi deli, da bi dokončal prizorišča za OI 2024

Priložnosti na francoskem trgu


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: