Češki trg EV bo v prihodnjih letih beležil visoko rast

torek, 08. november 2022
 

V prvih 9 mesecih 2022 se je prodaja EV medletno povečala za 89 % 

Po podatkih češkega Centra za raziskave prometa se je prodaja električnih avtomobilov na Češkem v prvih treh četrtletjih letošnjega leta medletno povečala za 89 % na 3.887 enot. Nova vozila pri tem predstavljajo približno tri četrtine.
 
Delež novih osebnih električnih avtomobilov je med vsemi registriranimi osebnimi avtomobili na Češkem dosegel 2 %. To državo uvršča na predzadnje mesto v EU, pred Slovaško, ki je na zadnjem mestu.
 
Med novimi EV je bila v prvih 9 mesecih najbolj priljubljena znamka Škoda, saj so prodali 2.911 primerkov te blagovne znamke. Sledijo Tesla (1.791), Volkswagen (1.571), BMW (1.274) in Hyundai (976).
 
V prvih 9 mesecih letos je bilo na Češkem prodanih 1.022 rabljenih električnih avtomobilov, kar predstavlja 30 % rast na letni ravni. 
Najbolj priljubljena znamka med rabljenimi električnimi avtomobili je bila Tesla, sledita ji BMW in Volkswagen .
 
Do sedaj je bilo na Češkem prodanih 13.815 električnih avtomobilov. 39 % je registriranih v Pragi, ena petina je registrirana v osrednje-češki regiji in 9 % v južno-moravski regiji. 
 

Število polnilnih postaj močno zaostaja za evropskim povprečjem 

Število javnih polnilnih mest se je na Češkem letos povečalo na 2.653, v primerjavi z junijem 2021, ko jih je bilo 2.033. Od tega je približno 115 hitrih polnilnic. Njihov delež v skupnem številu postaj je 2. največji v EU.
 
Število vseh polnilnih postaj na Češkem močno zaostaja za evropskim povprečjem in predstavlja le 0,7 % celotnega števila v EU. Ministrstvo za okolje načrtuje, da bo do leta 2025 na Češkem postavilo do 800 hitrih polnilnic.
 

 

Napovedi trga

Po napovedih Fitch Solutions bo češki trg EV v prihodnjih letih beležil močno rast, saj bodo države članice EU še naprej izvajale politike zmanjševanja emisij CO2. 

Trenutno je trg omejen zaradi nastajajoče infrastrukture omrežja za polnjenje EV, čeprav bi lahko Zeleni dogovor EU in Sklad za pravičen prehod, olajšala prehod na EV z zagotavljanjem neposrednih naložb v omrežja za polnjenje.

Analitiki Fitch Solutions napovedujejo, da bo češki segment EV do leta 2031 beležil izjemno rast ter leta 2031 presegel 53.370 enot.
 
Prevlada Škode, ki je v lasti skupine Volkswagen, bo na češkem trgu dolgoročno podpirala elektrifikacijo. Škoda namerava v prihodnjih četrtletjih in letih predstaviti več novih električnih modelov.

 
Viri: Factiva, CTK - Czech News Agency, Fitch Solutions

 

Preberite tudi:

Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Češka avtomobilska industrija

Svetovne naložbe v EV bodo do leta 2030 dosegle 1,2 trln USDZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: