Danska podjetja povečujejo naložbe v Vietnamu

torek, 13. september 2022
 

Število danskih podjetij, ki vlagajo kapital v Vietnam, je dvakrat večje od števila drugih severnoevropskih podjetij

Številna danska podjetja povečujejo svoje naložbe v Vietnamu, saj država utrjuje svoj položaj, da postane ključno središče tehnološke proizvodnje v regiji in svetu kot celoti.
 
Kot poroča Deutsche Welle, je število danskih podjetij, ki vlagajo kapital v Vietnam, dvakrat večje od števila drugih severnoevropskih podjetij.
 
Danska in Vietnam imata zelo tesne vezi, saj imata že 50 let vzpostavljene diplomatske odnose. Vietnam je bil zato vedno glavna naložbena destinacija za danska podjetja.
 
Vedno več danskih podjetij je tudi diverzificiralo svoje dobavne verige in Vietnam je v ožjem izboru danskih podjetij, ki se želijo širiti v Aziji.
 

 

LEGO Group vlaga 1 mlrd USD v ogljično-nevtralno tovarno v Vietnamu 

V letu 2022 je Danska veliko vlagala v Vietnam. Eno večjih investicij v Vietnam v tem letu načrtuje danski proizvajalec igrač LEGO Group, ki bo v svojo prvo tovarno v Vietnamu, ki bo hkrati tudi ogljično nevtralna tovarna, vložil 1 mlrd USD.

V družbi LEGO pravijo, da so izbrali lokacijo, ki je v bližini njihovih glavnih trgov, kar jim omogoča hitro podporo strankam in potrošnikom. Vietnam so izbrali tudi zato, ker so potrebovali takšno lokacijo, kjer bodo lahko zaposlili visokokvalificirano delovno silo za proizvodnjo visokokakovostnih izdelkov LEGO.

O naložbi družbe LEGO v Vietnam je poročal tudi Financial Times, ki je navedel, da se je Vietnam v zadnjih letih med mednarodnimi vlagatelji uveljavil kot proizvodna alternativa Kitajski zaradi nižjih proizvodnih stroškov.

 
 

Vietnam je postal pomembno tehnološko proizvodno središče 

Vietnam je že postal tudi pomembno tehnološko proizvodno središče. Tehnološki velikani, kot sta Apple in Samsung, so že objavili načrte za razširitev svojih dejavnosti v tej državi jugovzhodne Azije.
 
Prejšnji mesec je Apple razkril načrte za proizvodnjo Apple Watch in MacBook v Vietnamu. Medtem je Samsung že več let največji tuji vlagatelj v Vietnamu.
 
Tudi največja tajska rafinerija Thai Oil Plc želi vlagati v rafiniranje nafte, mazalno olje in petrokemične izdelke visoke vrednosti v Vietnamu, Indoneziji in Indiji.

Po drugi strani pa Vietnam veliko vlaga v obnovljivo energijo, da bi do leta 2050 dosegel ničelne neto emisije ogljika.
 
Vietnam je po mnenju poznavalcev privlačen za tuje vlagatelje, predvsem zaradi ugodne lege, ki je blizu Kitajske in drugih trgov, ter izboljšane infrastrukture in povezljivosti. 
 

Vietnam je privlačen trg tudi zaradi razvoja čiste energije

Odkar je avgusta 2020 stopil v veljavo Sporazum o prosti trgovini med EU in Vietnamom (EVFTA), so trgovinske in naložbene dejavnosti Evrope v Vietnamu močno narasle.
 
Lani je dvostranska menjava obeh strani dosegla 63,6 mlrd USD, kar je 14,8 % več kot v enakem obdobju lani.
 
Vietnam privlači danska podjetja tudi zaradi vietnamske težnje k obnovljivi energiji.

Lina Hansen, danska državna sekretarka za trgovino in globalno trajnost, je na nedavnem vietnamsko-danskem poslovnem forumu dejala, da je energija odločilni dejavnik za naložbe danskih podjetij v Vietnamu.
Vietnam je trenutno med 10 največjimi proizvajalci sončne energije na svetu in z njo pokriva več kot 11 % svojih potreb po električni energiji.
 
Vietnam s 3.260 km dolgo obalo veliko vlaga tudi v vetrno energijo.

Največje dansko energetsko podjetje Orsted je predlagalo razvoj 3.900 MW projekta vetrne elektrarne na morju v severnem vietnamskem pristaniškem mestu Hai Phong po ocenjeni ceni 13,6 mlrd USD.
Prejšnji mesec je Orsted podpisal memorandum o soglasju s PTSC Merchanical & Construction Co. Ltd. za začetek njunega sodelovanja pri projektih vetrne elektrarne na morju v Vietnamu.

Vietnam ima naravne prednosti za vetrne elektrarne na morju. Z več kot 3.000 km obale, plitvimi vodnimi globinami in visokimi hitrostmi vetra, Vietnam ponuja odlične pogoje za razvoj zanesljivih in stroškovno konkurenčnih vetrnih projektov na morju.
 
 
Viri: Factiva, Tuoi Tre Newspaper, Financial Times

 

Preberite tudi:

Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Tehnološka podjetja selijo proizvodnjo iz Kitajske


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: