Dobri rezultati mehiške avtomobilske industrije v Q1 2023

torek, 18. april 2023
 

Uspešnost mehiške avtomobilske proizvodnje je spodbudilo domače povpraševanje 

Mehiška avtomobilska industrija je dobro začela leto 2023. Po podatkih državnega statističnega urada je bila prodaja avtomobilov v Mehiki v Q1 2023 za 24,4 % večja kot v enakem obdobju lani.

Glede na to, da je to močno uspešnost spodbudilo domače povpraševanje in ne izvoz, se bo uspešnost industrije verjetno nadaljevala vse do konca tega leta.

Avtomobilsko proizvodnjo v Mehiki običajno poganja izvoz, vendar je močan rezultat tega sektorja v Q1 2023 dejansko odraz trdnega domačega povpraševanja, ki bo verjetno nadomestilo šibkejše povpraševanje iz ZDA ob tamkajšnji gospodarski upočasnitvi.

Do neke mere je dober rezultat v prvem letošnjem četrtletju tudi posledica šibke primerjalne osnove, saj je bila domača prodaja v Q1 2022 za -2,9 % nižja glede na leto prej. Kljub temu je bila rast prodaje v prvem letošnjem četrtletju še vedno hitrejša od zadnjega trenda, tudi ob šibkejši osnovi.

O optimističnih napovedih za mehiški avtomobilski sektor smo pisali tudi v tem prispevku.

 

BMW, Mazda, Nissan in Stellantis so v Q1 2023 beležili več kot 40 % rast prodaje

Mehiška avtomobilska industrija je v obdobju januar-marec 2023 proizvedla 922.117 vozil, kar je 8,6 % povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Na podlagi trenutnih stopenj rasti bo prihodnje leto mehiška proizvodnja vozil presegla 1 mio vozil na četrtletje.

Kot običajno je bila proizvodnja zaradi različnih ravni zalog pri posameznih večjih avtomobilskih proizvajalcih različna.

BMW (Nemčija), Mazda (Japonska), Nissan (Japonska) in Stellantis (Francija/Italija/ZDA) so bili na čelu z več kot 40 % rastjo prodaje.Ta velika povečanja so nadomestila dvomestne padce pri Fordu (ZDA), Hondi (Japonska) in Mercedes-Benzu (Nemčija).

 

EIU napoveduje trdno rast mehiške avtomobilske proizvodnje, kar bo podpiralo nadaljnjo rast in naložbe v avtomobilski sektor 

Izvoz je v Q1 2023 rasel enako hitro kot proizvodnja in prodaja v tujini se je medletno povečala za 8,9 %.

Trdna rast domače prodaje avtomobilov, ki predstavlja približno 1/3 celotne proizvodnje avtomobilov, pomaga nadomestiti počasnejše zunanje povpraševanje ob manj ugodnih tržnih razmerah, saj višje obrestne mere pritiskajo na potrošnike v ZDA.

Kljub temu, da se bo rast izvoza letos po ocenah nekoliko znižala, EIU napoveduje trdno rast mehiške avtomobilske proizvodnje, kar bo podpiralo nadaljnjo rast in naložbe v avtomobilski sektor v letih 2023–2024.

Čeprav se bo rast prodaje v prihodnjih četrtletjih verjetno upočasnila, bo še vedno ostala močna, kar bo pomagalo izravnati upočasnitev v drugih sektorjih mehiškega gospodarstva.

EIU Mehiki v letošnjem letu napoveduje 1,1 % rast BDP.

 

Vpogled v mehiško avtomobilsko industrijo 

Mehiška avtomobilska proizvodna industrija je leta 2022 ustvarila skupne prihodke v višini 72,26 mlrd EUR, kar predstavlja 3,7 % povprečno letno stopnjo rasti v obdobju 2017–2022. 

Obseg industrijske proizvodnje se je v zadnjih 5 letih zmanjševal po -2,7 % povprečni letni stopnji ter v letu 2022 dosegel skupno 5,5 mio enot.
Mehika je leta 2022 predstavljala 16 % ameriške proizvodnje vozil glede na vrednost, ZDA pa so imele v regiji največji, 68,72 % delež.

Po napovedih MarketLine naj bi se vrednost mehiške avtomobilske industrije v prihodnjih 5 letih povečevala po 5,1 % povprečni letni stopnji ter v letu 2027 dosegla 92,59 mlrd EUR.

Obseg industrije se bo po napovedih do konca leta 2027 povečal na 5,8 mio enot, kar predstavlja 1 % povprečno letno rast v obdobju 2023–2027.

Avtomobilska industrija v MarketLine analizi obsega proizvodnjo tovornjakov, osebnih avtomobilov in motornih koles. Vrednost avtomobilske proizvodne industrije je izračunana glede na prodajno ceno proizvajalcev in ne vključuje vseh davkov in dajatev. Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022.


Viri: Factiva, Economist Intelligence Unit, MarketLine Industry profiles
 
 

Preberite tudi:

 
Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Mehiška avtomobilska industrijaZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: