EIU napovedi za porabo in oskrbo s pšenico

četrtek, 24. marec 2022
 

Poraba

Svetovna poraba pšenice se je v zadnjem desetletju vztrajno povečevala, predvsem zaradi stalne rasti prebivalstva v državah v razvoju, kjer živila, ki temeljijo na pšenici, predstavljajo visok delež kaloričnega vnosa. Največ se je poraba povečala v Aziji in Afriki, pa tudi v črnomorski regiji, kjer se je živinorejska panoga razširila ob močnem povečanju lokalne razpoložljivosti krmnega žita. To je nadomestilo bolj statični profil povpraševanja na zrelih trgih, vključno z EU in ZDA, kjer so letne spremembe v porabi pšenice tesneje povezane z uporabo krme.

EIU pričakuje, da se bo rast svetovne porabe po pšenici v letu 2022 upočasnila in sicer iz 4,2 % lanske rasti na 0,4 % letos. Poraba bo po ocenah EIU letos dosegla 780 mio ton, kar je 8. zaporedni letni rekord. Podobna rast je napovedana tudi za leto 2023, ko naj bi svetovna poraba pšenice dosegla približno 783 mio ton.
 

Oskrba

EIU napoveduje, da bo svetovna proizvodnja pšenice na letni ravni letos skoraj 1 % višja in bo dosegla novo rekordno raven, 781 mio ton. Čeprav so Maroko, Združeno kraljestvo, Ukrajina in Argentina beležile solidne proizvodne dobičke, je slabo vreme povzročilo znatne izgube pridelka v Kanadi, Iranu, Kazahstanu, Rusiji in ZDA. V skladu s tem ostajajo obeti za ponudbo pri večjih izvoznikih razmeroma slabi, zlasti za najkakovostnejšo mletsko pšenico, ki bo letos dosegala še posebno visoke cene. Pomanjkanje kakovostnih zalog mletske pšenice je povezano predvsem s hudo sušo po Severni Ameriki, ki je znatno zmanjšala pridelavo jare pšenice in trde pšenice v ZDA in Kanadi.

EIU napoveduje, da se bo svetovna proizvodnja pšenice letos povečala na novo rekordno raven, na 791 mio ton.
Trenutno še ni jasno, kakšen vpliv bo imela rusko-ukrajinska kriza na naslednji letni pridelek pšenice. Če bi dolgotrajnejši konflikt dolgoročno vplival na svetovne trgovinske tokove in ravni cen, bi lahko prišlo do odziva ponudbe v pripravah na naslednji krog sajenja. Potencialno v severnoameriški spomladanski pšenici in ozimni pšenici v Avstraliji in Argentini, kjer se bo terensko delo začelo v naslednjih mesecih. Vendar pa se v ozadju sankcij proti Rusiji in Belorusiji lahko izkaže, da so osnovne negotovosti glede prihodnjih cen in razpoložljivosti gnojil omejevalni dejavnik. Obstajajo tudi precejšnje negotovosti glede proizvodnih zmogljivosti Ukrajine zaradi pomanjkanja vložkov in nevarnosti škode na infrastrukturi države.
 


Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit
 

Preberite še:

Globalni trendi na področju hrane in pijače

Ukrajina je uvedla izvozna dovoljenja za kmetijske proizvode

Severna Makedonija omejila izvoz žit in jedilnega olja

Zaradi ruske agresije ogrožena svetovna oskrba s hrano