Energetska kriza prizadela tudi belgijske pivovarje

četrtek, 15. september 2022


Pivovarje pesti pomanjkanje in visoki stroški tekočega CO2 

Belgijska pivovarna Huyghe se sooča s tveganjem, da bo prvič v več kot stoletju ustavila proizvodnjo, saj energetska kriza povzroča negativne učinke po vsej Evropi.
 
Pivovarna, ki se nahaja v vasici Melle v Belgiji, razmišlja o zaprtju proizvodnje zaradi 13 kratnega skoka cen tekočega CO2, ki ga uporablja za izdelavo mehurčkov piva. Pivovarna deluje že od leta 1906.


 
Težave belgijske pivovarne je sprožila veriga dogodkov, ki ponazarjajo, kako povezano je evropsko gospodarstvo. 
 
Norveški proizvajalec gnojil Yara International je ustavil proizvodnjo amoniaka v tovarni na Nizozemskem. V družbi Yara menijo, da trenutna proizvodnja, ki temelji na plinu, v Evropi ni dobičkonosna. V družbi spremljajo razmere in ustrezno prilagajajo proizvodnjo.
 
To je nato prizadelo Huyghejevega dobavitelja Nippon Gases, ki je zahteval 3.350 EUR za tono CO2 namesto prejšnjih 250 EUR. Nizozemski proizvajalec Nippon Gases iz Sluiskila je svojo proizvodnjo zmanjšal na eno tretjino in je želel dobavljati CO2 po oderuških cenah. Tako bi morala pivovarna Huyghe za CO2 na leto plačati ne obstoječih 375.000 EUR, ampak 5 mio EUR.
 
Pivovarna Huyghe se je odločila za tožbo na sodišču, saj naj bi dobavitelj moral spoštovati pogodbene obveznosti, medtem ko se Nippon Gases sklicuje na višjo silo.
 
Podobno kot pivovarna Huyghe, bo tudi pivovarna Carlsberg morda morala znatno zmanjšati ali celo ustaviti proizvodnjo piva na Poljskem zaradi pomanjkanja tekočega CO2. Ta težava je prizadela tudi nekaj drugih belgijskih pivovarjev, ki jih poleg drugega skrbi tudi povečano število okužb. 
 
Še pred nekaj meseci je pivovarska industrija dobro delovala, sporočajo iz belgijskega združenja pivovarjev. A situacija se je zelo poslabšala zaradi naraščajoči cen plina. Zaradi visokih cen plina se je zmanjšala proizvodnja amoniaka, kar je povzročilo pomanjkanje gnojil, pa tudi CO2, ki je stranski produkt v proizvodnem procesu.
 

Belgijska pivovarska industrija 

V letu 2021 je v Belgiji delovalo 408 pivovarn, ki proizvajajo več kot 1.500 različnih vrst piva. Neposredno in posredno sektor zaposluje preko 50.000 ljudi.

Prispevek pivovarskega sektorja k belgijskemu gospodarstvu je v letu 2021 znašal 4 mlrd EUR ali 1 % BDP.

Več kot 73 % piva, zvarjenega leta 2021 v Belgiji, je bilo namenjenega izvozu.

Prodaja piva se je na belgijskem trgu v letu 2021 povečala za 12 % v primerjavi z letom 2020.
 

Največji belgijski pivovarji

Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Anheuser-Busch InBev SA/NV 51.287,02
Inbev Belgium 1.844,28
Duvel Moortgat 327,21
Alken-Maes 295,03
Brouwerij Martens 194,98
Brouwerij Haacht 81,43
Huyghe - Brouwerij Van Melle 29,04


Viri: Factiva, The Straits Times,The Irish Examiner 


Preberite še: 


Globalni trendi na področju hrane in pijače

Visoke cene plina zmanjšujejo svetovno proizvodnjo hrane
 
Priložnosti na belgijskem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: