Evropski trg strojev pestijo rekordne zaloge

četrtek, 22. februar 2024
 

Evropski trg strojev doživlja velike izzive, saj se trgovci spopadajo z rekordnimi zalogami in težavami v distribucijski verigi do končnih uporabnikov. Zaloge na večini evropskih trgov so že presegle že tako visoke ravni iz leta 2019.

Evropski trg strojev je pomemben segment svetovne strojne industrije, ki je po podatkih Statista leta 2022 prispevala približno 30 % svetovnega prihodka.

Ta trg zajema številne sektorje, kot so gradbeništvo, kmetijstvo, predelava hrane in pakiranje.

Največji trg strojev v Evropi je Nemčija, sledijo pa Italija, Francija in Združeno kraljestvo.

Evropska strojna industrija je znana po svoji inovativnosti, kakovosti in raznolikosti.
Nemška strojna industrija z velikimi podjetji, kot sta Siemens in Bosch, je na primer znana po svojih visokotehnoloških izdelkih in močni osredotočenosti na raziskave in razvoj. Italija pa je znana po svojih strojih za pakiranje in hrano z vrhunskimi proizvajalci, kot sta GEA in IMA Group.
 

Trg rabljenih strojev

Leta 2023 so evropsko gospodarstvo prizadele visoke cene energije in inflacija. Zvišanje obrestnih mer s strani ECB in splošna gospodarska negotovost sta dodatno zmanjšala pripravljenost za naložbe.

Kljub temu je trg rabljenih strojev ostal stabilen.

Medtem ko novi stroji zavzemajo pomemben delež na trgu, pomembno tržni nišo predstavljajo tudi rabljeni stroji. Glede na raziskavo Frost & Sullivan iz leta 2023 je trg rabljenih strojev v Evropi ocenjen na približno 25 mlrd EUR.

Trg rabljenih strojev poganja več dejavnikov, med njimi ugodnejše cene rabljenih strojev, podaljševanje življenjskega cikla strojev in zmanjševanje količine odpadkov.

Ključni akterji na trgu rabljenih strojev so preprodajalci, dražitelji in spletne tržnice.

Preprodajalci so običajno podjetja ali posamezniki, ki kupujejo rabljene stroje in jih prodajajo drugim podjetjem. Imajo ključno vlogo pri zagotavljanju kakovosti strojev, pogosto ponujajo storitve, kot so pregled, obnova in garancija.

Dražitelji, kot sta na primer Ritchie Bros in Surplex, delujejo po drugačnem modelu. Izvajajo dražbe, tako v živo kot na spletu, kjer lahko podjetja licitirajo za rabljene stroje.

Spletne tržnice, kot sta Exapro in Kitmondo, so preoblikovale trg rabljenih strojev s ponudbo platform za neposredno povezovanje prodajalcev in kupcev. Zagotavljajo široko paleto možnosti in preglednost cen, kar podjetjem olajša iskanje pravih strojev po pravi ceni.


 

Segmentacija trga po vrsti strojev

Avtomobilska industrija je eden največjih porabnikov strojev in opreme za avtomatizacijo. Tu prevladuje nemški trg, kjer so locirani glavni proizvajalci avtomobilov, kot so Volkswagen, BMW in Mercedes-Benz, ki za proizvodnjo uporabljajo napredne stroje.

Sektor industrijskih strojev zajema široko paleto strojev, ki se uporabljajo v različnih panogah, vključno s strojnimi orodji, črpalkami, kompresorji in prezračevalno opremo. V tem sektorju je Evropa še posebej močna, v ospredju pa sta Nemčija in Italija.

Evropa je vodilna v svetu v proizvodnji strojev za industrijo hrane in pijače. Ta sektor zahteva široko paleto strojev za procese, kot so predelava hrane, pakiranje in stekleničenje. Tudi v tem sektorju sta najmočnejši Italija in Nemčija.

Evropa je s svojim močnim kmetijskim sektorjem pomemben akter v proizvodnji kmetijskih strojev. Med večje evropske proizvajalce sodita nemški Claas in Massey Ferguson družbe AGCO s sedežem v Združenem kraljestvu.

Gradbena industrija potrebuje težke stroje in več evropskih držav ima ugledne proizvajalce v tem sektorju. Volvo Construction Equipment (Švedska), Liebherr (Nemčija) in JCB (Združeno kraljestvo) so med vodilnimi v tem sektorju.

Sektor strojev za plastiko in gumo vključuje stroje za predelavo in oblikovanje plastike in gume. Nemčija je vodilni proizvajalec v tem sektorju, sledi ji Italija.
 

Prihodnost trga strojev v Evropi

Po ocenah analitikov bo trg strojev v Evropi še naprej rasel zaradi dejavnikov, kot so tehnološki napredek, vse večja avtomatizacija in premik k bolj trajnostnim proizvodnim metodam.

Trg rabljenih strojev bo verjetno sledil tej rasti glede na gospodarske in okoljske koristi rabljenih strojev.


Z vzponom industrije 4.0 lahko pričakujemo tudi večjo digitalizacijo na trgu rabljenih strojev, pri čemer bodo platforme, ki jih poganja AI, virtualni pregledi in certifikati, ki temeljijo block chain tehnologiji, vse pogostejši.


Viri: Factiva, BNN, Statista

 

Preberite tudi: 

Globalni trendi na področju panoge strojev in napravZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: