Evropski trg umetne inteligence v FinTech sektorju

četrtek, 11. avgust 2022
Analitiki  ResearchAndMarkets ocenjujejo, da bo evropski trg umetne inteligence v FinTech sektorju (sektor finančne tehnologije) v prihodnjih letih beležil visoko rast. V obdobju 2022–2028 naj bi trg rasel po 16,5 % povprečni letni stopnji.
 

Rast trga pospešuje vse večja potreba po avtomatizaciji procesov med finančnimi institucijami 

V finančnih institucijah je avtomatizacija procesov eden najpomembnejših dejavnikov, ki spodbujajo povpraševanje po umetni inteligenci. Poleg tega avtomatizacija kognitivnih procesov napreduje, kar omogoča sistemom umetne inteligence, da izvajajo vse bolj zapletene postopke avtomatizacije.
 
Pomembno je ugotoviti, katere operacije mora organizacija izboljšati z umetno inteligenco in ali bo tehnologija uporabljena delno ali v celoti. Tehnologijo je potrebno vključiti v kulturo podjetja in prilagodil umetno inteligenco  komercialnim ciljem podjetja. Zaposleni morajo določiti, kaj je treba doseči in kako se lahko tehnologija učinkovito uporablja. To je najzahtevnejši del uvajanja umetne inteligence v podjetje.
 
Tehnologija lahko izboljša preglednost in učinkovitost, zniža stroške in zagotovi finančne storitve najbolj ranljivim. Ker na institucije vpliva trenutni val digitalnih inovacij, bodo imeli od tega razvoja koristi tako družba kot podjetja.
 

Združeno kraljestvo je največje središče FinTech na svetu 

Združeno kraljestvo je že dolgo vodilno v industriji finančnih storitev. Hiter vzpon FinTech v Združenem kraljestvu in geografski doseg so spodbudili kombinacija naraščajočega tehnološkega povpraševanja, ustrezne zakonodajne ureditve,  udeležbe uporabnikov v finančnih storitvah ter odziva sektorja na finančno krizo.

Združeno kraljestvo je največje središče FinTech na svetu z močnim ekosistemom in svetovnim naborom talentov po vsej državi. 
Vlada Združenega kraljestva postavlja svetovne standarde za uporabo tehnologije in inovacije v finančnih storitvah. Odstotek FinTech podjetij, ki iz države izvažajo v tujino, vsako leto raste. 
 
Zaradi teh dejavnikov in povečanja naložb analitiki napovedujejo, da se bo rast evropskega trga umetne inteligence v FinTech sektorju v prihodnjih letih pospešila.
 

Nemčija ostaja največji evropski trg umetne inteligence v FinTech sektorju

Nemški trg je leta 2021 prevladoval na evropskem trgu umetne inteligence v FinTech segmentu. Po napovedih analitikov bo Nemčija še naprej ostala največji trg na tem področju, katerega vrednost naj bi leta 2028 dosegla 1,68 mlrd USD.

Za trg Združenega kraljestva analitiki v obdobju 2022-2028 napovedujejo 15,5 % povprečno letno stopnjo rasti, medtem ko naj bi francoski trg v tem obdobju rasel po 17,4 % povprečni letni stopnji.


Ključni ponudniki na evropskem trgu:

  • IBM Corporation
  • Oracle Corporation
  • Microsoft Corporation
  • Google LLC
  • Intel Corporation
  • Salesforce.com, Inc.
  • Amazon Web Services, Inc.
  • ComplyAdvantage
  • Amelia US LLC
  • Inbenta Technologies, Inc.


Viri: Factiva, ResearchAndMarkets
 

Preberite še:


Globalni trendi na področju IKT

Priložnosti na trgu Združenega kraljestva


 Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: