Hoteli oddajajo hotelske sobe kot začasne pisarne za delavce, ki želijo mir in zasebnost

četrtek, 23. april 2020

Turizem se zaradi pandemije korona virusa sooča s strmim padcem potovanj. Številni hoteli po vsem svetu so prazni, zato so se nekateri že preusmerili in za turiste in poslovne potnike ponujajo 14-dnevne karantenske pakete. Namenjeni so ljudem, ki morajo v samo-izolacijo. Pri tem veljajo posebne znižane cene za potnike, ki ne morejo iti domov in za zdravstvene delavce.

Hotelirji iz ZDA, Nemčije in Avstralije pa ponujajo hotelske sobe kot začasne pisarne, ki so namenjene vsem tistim, ki se jim zdi delo od doma preveč moteče. Paketi običajno vključujejo pisalno mizo, hitri internet, mini hladilnik in posebno ceno za uporabo prostora za samo en dan.

Eden od hotelov, ki je uvedel nove storitvene pakete, je tudi hotel Best Western Plus, ki stoji v predmestju Minneapolisa. Tam znaša cena sobe za pisarno v času od 8. do 18. ure 49 USD. Prihodki hotelirjev v ZDA so se drastično znižali. V tednu, ki se je končal 11. aprila 2020, so se zmanjšali za skoraj 84 %, kar je največji padec do sedaj. Približno 8 od 10 hotelskih sob je praznih, kar je skoraj 70 % več v primerjavi z lanskim letom. Po podatkih Ameriškega združenja hotelov in prenočišč je že približno 70 % zaposlenih v ameriških hotelih izgubilo delo. Čeprav bi lahko v naslednjih mesecih odpravili omejitve potovanj, analitiki IBISWorld ocenjujejo, da se bo skupni prihodek v ameriški hotelirski industriji letos zmanjšal za približno 10 %.

Avstralska hotelska veriga Choice Hotels International Inc. ponuja hotelsko sobo za pisarno za ceno 55 USD. V ceno je vključeno bivanje 10 ur v sobi čez dan, brezplačno tiskanje na recepciji hotela in kosilo. Lastniki hotelov v Avstraliji pravijo, da so v tem času pospešili sanacijo vrat, ograj in javnih površin. Ker so veliko hotelskega osebja odpustili, ali pa zaposleni delajo v manjših izmenah, hoteli naprošajo dolgoročne goste, naj si sami urejajo in čistijo sobe. Storitve oddaje sob za pisarniško delo ponuja tudi avstralska hotelska veriga Veriu, ki ima v Avstraliji 20 hotelov.

Nemška hotelska veriga Achat, ki ima več kot 30 hotelov, je oddala že približno 100 sob za namene pisarniškega dela. Povpraševanje je največje v velikih mestih, kot so München, Stuttgart in Frankfurt. Najem sobe za pisarno v času od 8. do 19. ure stane približno 39 EUR na dan. Za najem sob-pisarn se že dogovarjajo tudi s posameznimi podjetji, ki želijo najeti sobe za svoje delavce.
 
Vir: Factiva; The Wall Street Journal
 
Več informacij o globalnih trendih na področju turizma