Japonska odpravlja omejitvene ukrepe za turiste

četrtek, 29. september 2022
 

Japonska bo 11. 10. 2022 spet odprla meje za večino potnikov

Japonska bo 11. oktobra, prvič po 2 letih in pol, odprla svoje meje za potnike, ki za potovanje na Japonsko ne potrebujejo vizumov.

Ta ukrep je 23. septembra v New Yorku napovedal japonski premier Fumio Kishida.

Japonska bo odpravila tudi svojo dnevno omejitev 50.000 vstopov obiskovalcev v državo. Ta ukrep bo koristil tudi tistim japonskim turistom, ki si želijo potovanj v tujino.
 
Napovedi so se razveselile številne organizacije in podjetja, ki delujejo v turistični industriji, med njimi tudi letalskega prevoznika All Nippon Airways. Predsednik te letalske družbe Shinichi Inoue je že napovedal povečanje števila njihovih letov od konca oktobra dalje, da bodo lahko zadostili tujemu povpraševanju. Po njegovem mnenju bo Japonska tudi zaradi šibkega jena postala privlačna turistična destinacija. 
 

Ob prihodu v državo bo potrebno potrdilo o cepljenju ali negativni test na Covid-19 

Ukrep za ponovno odprtje mej in dovoljenje potnikom iz 68 držav in regij, da na Japonskem bivajo do 90 dni, je bil že dolgo pripravljen.

Japonska je bila več mesecev ena od redkih držav na svetu, ki je še imela stroge omejitve potovanj zaradi pandemije Covid-19, medtem ko je večina drugih držav omejitve že opustila.

Kljub odpravi omejitev pa bodo morali potniki ob prihodu na Japonsko še vedno predložiti potrdilo, da so bili 3 krat cepljeni z odobrenimi cepivi (kar ne vključuje kitajskih cepiv), ali predložiti negativen test na Covid-19, ki ne sme biti starejši od 72 ur.

Dosedanje previdno ponovno odpiranje Japonske se je izkazalo za frustrirajoče tako za turiste kot poslovne potnike. Omejitve na mejah so kritizirali tako domači poslovni lobiji kot mednarodne gospodarske zbornice.

Poslovni potniki so za vizo potrebovali lokalnega sponzorja, prijava pa je vključevala zapletene birokratske postopke.

Turisti so medtem morali upoštevati zapletene smernice. Vstop v državo jim je bil prvič dovoljen po 10. juniju letos, a le v okviru organiziranih paketnih potovanj, kjer so vodniki spremljali svoje obiskovalce od vstopa do izstopa iz države.

Od 7. septembra so lahko turisti vstopili na Japonsko tudi izven organiziranih paketnih potovanj, vendar so se morali glede vlog za vizum ter rezervacije letov in hotelov, še vedno zanašati na pooblaščene agente. 
 

Junija 2022 je Japonsko obiskalo 95 % manj turistov kot junija 2019 

Podatki japonske agencije za turizem so pokazali, da je junija 2022 na Japonsko prispelo le 120.430 obiskovalcev, kar je 95 % manj kot leta 2019.

Število prihodov se je julija letos povečalo na 144.500, avgusta pa na 169.800, kar je še daleč od 2,9 mio, oziroma 2,5 mio prihodov v istih mesecih pred tremi leti.

Leta 2019 je Japonska sprejela rekordnih 31,8 mio obiskovalcev, ki so skupaj porabili približno 4,8 trln JPY (približno 36,95 mlrd EUR). Od tega je bilo 9,6 mio obiskovalcev iz celinske Kitajske, katerih poraba je znašala 1,8 trln JPY (približno 13,85 mlrd EUR), kar je več kot ena tretjina skupnih izdatkov obiskovalcev.

Toda glede na to, da celinski Kitajci še vedno ne morejo množično obiskati Japonske zaradi lastnih mejnih omejitev, bo odprava japonskih omejitvenih ukrepov za turistično blagajno države začasno omejena.
 

Odpravo omejitev podpira tudi japonska javnost 

Ob koncu sedmega vala Covid-19 je japonska vlada septembra naredila najpomembnejše korake v smeri življenja s Covidom, tako da je opustila zahtevo za poročanje o vseh primerih in skrajšala obdobje karantene za pozitivne primere z 10 dni na 7.

Medtem ko je bila japonska javnost dolgo časa previdna glede prehitrega ali nepremišljenega odpiranja, se je mnenje preusmerilo tudi k omilitvi ukrepov na mejah. Raziskava časnika Nikkei prejšnji konec tedna je pokazala, da 63 % vprašanih podpira ponovno odprtje, 31 % jih je proti, medtem ko je ločena anketa Fuji News Network pokazala 54 % za in 39 % proti.


 
Viri: Factiva, The Straits Times
  
 

Preberite še:

Globalni trendi na področju turizma
 
Evropski turizem okreva kljub vojni v Ukrajini
 
Priložnosti na japonskem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: