Evropski turizem okreva kljub vojni v Ukrajini

četrtek, 01. september 2022
 

Južne sredozemske države bodo letos presegle ravni pred pandemijo

Celotno sredozemsko regijo je letos preplavil val turistov. Turisti se ponovno vračajo v vse sredozemske države, od Italije, Hrvaške, Portugalske in Španije, kljub temu da se vpliv vojne v Ukrajini širi po celini. 
 
Svetovna turistična organizacija Združenih narodov (WTO) napoveduje, da bodo prihodi mednarodnih turistov po Evropi letos dosegli kar 80 % ravni pred pandemijo, pri čemer bodo nekatere destinacije, zlasti na jugu, presegle številke iz leta 2019.
 
Trend je še posebej izrazit v Grčiji, kjer turizem predstavlja 25 % BDP in zaposluje eno petino prebivalstva.
Letos so rezervacije letov na grška otoka Rodos in Mikonos za več kot 40 % višje od ravni pred pandemijo. Avgusta je država sprejela več kot 1 milijon obiskovalcev na teden, dve letališči pa sta zabeležili rekordno število potnikov.
 

 

Turistični sektor bremenijo visoke cene energije, ki zvišujejo inflacijo ter stiskajo potrošnike in podjetja

Ponovna rast turističnega sektorja pomaga pri okrevanju po pandemiji. A tudi turistični sektor bremenijo visoke cene energije, ki zvišujejo inflacijo ter stiskajo potrošnike in podjetja. 
 
Tudi Italija, Grčija in Španija nikakor niso imune na krizo.

Veliko je odvisno od tega, kako hitro bo Evropska unija kot celota nadomestila zemeljski plin, ki ga dobavlja Rusija.

Inflacija po vsej celini je že precej visoka in je v Grčiji in Španiji že dosega dvomestno številko. V Italiji je inflacija dosegla 8,4 % in zvišuje cene vsega, od dnevnih izletov do kuharskih tečajev.
 
Turistični delavci se bojijo, da ljudje ne bodo imeli na voljo veliko denarja za potovanja, ali pa bodo pri porabi bolj previdni zaradi negotove situacije.

 
Številni v gostinstvu poudarjajo, da letošnji razcvet ne bo nadomestil izgub zaradi pandemije, med katero je svetovna potovalna in turistična industrija samo v letu 2020 utrpela 4,9 trln USD izgube in izgubila približno 1,7 mio delovnih mest. 
 

K vzponu turizma so pripomogla tudi sredstva iz sklada EU za okrevanje po pandemiji 

K ponovnemu vzponu turizma je pripomoglo na desetine mlrd EUR iz sklada EU za okrevanje po pandemiji, ki jih je EU namenila za krepitev gospodarstev v turističnih državah na jugu, zaradi česar so napovedi rasti za te države višje v primerjavi s celotnim evro-območjem.

Italija je dober primer tega. Kljub nedavnemu padcu še ene italijanske vlade, je Mednarodni denarni sklad zvišal svojo napoved gospodarske rasti za državo na 3 % za leto 2022. Italija je edina članica skupine 7 industrializiranih držav, ki ji je IMF zvišal napoved, čeprav obeti za naslednje leto niso najbolj svetli.
 

Vrnitev ameriških turistov 

Številne južno-evropske destinacije, kot so Španija, Italija, Hrvaška, Kanarski otoki in Portugalska, letos kažejo podobo iz časov pred pandemijo. Hoteli, bari in restavracije so polni turistov. Zdi se, kot da želijo popotniki nadoknaditi izgubljeni čas med pandemijo.

Velik del te kategorije predstavljajo ameriški turisti, ki so to poletje po dveh letih prebivanja doma, pripravljeni zapraviti svoje prihranke.

Julija in avgusta 2022 so rezervacije letov iz ZDA v Evropo le za 6 % zaostajale za številkami iz leta 2019. Vzpostavljenih je bilo tudi nekaj novih direktnih letov v Grčijo iz več mest v ZDA.


Viri: Factiva, The Wall Street Journal

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju turizma

Letos rekordna turistična sezona na Hrvaškem
 
Italijanski turizem je trdno na poti okrevanja
 
V Grčiji turizem okreva hitreje od napovedi


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: