V Grčiji turizem okreva hitreje od napovedi

četrtek, 14. julij 2022
 

Državni proračun bo letos od turizma prejel 2,5 mlrd EUR več prihodkov od načrtovanih

Tudi v Grčiji se soočajo z visokimi cenami plina in elektrike, zato je grška vlada razširila subvencije gospodinjstvom in podjetjem. Kljub energetski krizi in inflaciji pa grški turizem beleži odlične rezultate, ki presegajo napovedi za to leto.
 
Po napovedih grškega ministrstva za turizem in večjih turističnih ponudnikov na trgu bodo letos prihodki od turizma dosegli približno 20 mlrd EUR. To je približno 10 % več kot v letu 2019, ko je grški turizem ustvaril 18,2 mlrd EUR.
 
Napovedi za letošnjo turistično sezono temeljijo na podatkih o rezervacijah, letih in nočitvah.
 
Če bodo te rezervacije realizirale, bo javna blagajna prejela 2,5 mlrd EUR več prihodkov, kot je predvideno v proračunu, kar bo ustvarilo prepotreben ustrezen fiskalni prostor.
 
Proračun za leto 2022 predvideva prihodke od turizma v višini približno 80 % tistih iz leta 2019, to je približno 15 mlrd EUR. Približno 50 % tega zneska se šteje za fiskalni prostor zaradi ustvarjenih davčnih prihodkov. Če bodo prihodki od turizma na koncu za 10 % višji kot leta 2019, to je približno 20 mlrd EUR, to pomeni dodatne prihodke v višini približno 5 mlrd EUR, od katerih 50 % ali 2,5 mlrd EUR predstavlja dodaten fiskalni prostor. 
 

Grška strategija o podaljšanju turistične sezone se uresničuje 

Posamezni trgi, kot so Francija, Nemčija in Združeno kraljestvo, so letos že za 6 % do 40 % presegli prihodke iz 1. polovice leta 2019.

Podatki o prihodih potnikov kažejo, da je Grčija to sezono na enaki ali celo višji ravni glede na leto 2019, ko so bili odprti še kitajski, ruski in ukrajinski trgi in ko še ni bilo tako visoke inflacije in energetske krize.

Najbolj impresivne so številke, ki se nanašajo na pomladne mesece, saj potrjujejo načrtovano grško strategijo o podaljšanju turistične sezone. Grško Ministrstvo glede na rezervacije turističnih paketov za november in december napoveduje porast prihodov tudi v jeseni in zgodaj pozimi.
Predsednik Združenja grških turističnih podjetij Yannis Retsos je prav tako napovedal, da bo grški turizem leta 2022 glede na prihodke presegel raven iz leta 2019.


  

Viri: Factiva, Kathimerini
 

Preberite še:


Globalni trendi na področju turizma

Vpliv rusko-ukrajinske vojne na turistični sektor
 
V Grčiji letos pričakujejo živahno turistično sezono
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: