V Grčiji letos pričakujejo živahno turistično sezono

torek, 26. april 2022
 

Vpliv rusko-ukrajinske vojne na grški turizem

Grški turizem je močno prizadela pandemija Covid-19. Zdaj v državi odpravljajo omejitvene ukrepe in upajo, da vojna v Ukrajini ne bo onemogočila okrevanja v industriji.
 
Vojna v Ukrajini je izbruhnila ravno takrat, ko je grški turizem začel okrevati in so v turistični industriji po dveh letih omejitev po pandemiji spet napovedovali močno sezono.
 
»Zaradi vojnih razmer je približno 600.000 Rusov in 240.000 Ukrajincev že odpovedalo rezervacije za letošnje počitnice«, je povedal Lyssandros Tsilidis, vodja Združenja turističnih agencij Grčije. Povedal je, da te izgube predstavljajo okoli 700 mio EUR. Grško gospodarstvo je močno odvisno od turizma, saj ta ustvari približno četrtino nacionalnega dohodka.
 
Grčija je po invaziji Moskve na Ukrajino 24. februarja v skladu z drugimi državami EU zaprla svoj zračni prostor za ruske lete. Tudi ruski nacionalni prevoznik Aeroflot je od 8. marca prekinil vse mednarodne lete.
 
Primanjkljaj turistov močno občutijo na otoku Kreta, ki je ena najpomembnejših turističnih destinacij v Grčiji
Ruski in ukrajinski turisti običajno predstavljajo enega od 10 obiskovalcev otoka, večina jih je Rusov.

 
Poleg zmanjšanja števila obiskovalcev je ruska vojna v Ukrajini povzročila tudi povišanje cen. Stroški energije so narasli za 70 %, hrana in pijača pa za 28 %.
 
 

Grški turizem v številkah 

Grčijo je v letu 2019 obiskalo 33 mio turistov, nato pa se je število turistov v letu 2020 zaradi pandemije znižalo na 7,4 mio, kar predstavlja 78 % upad. Tudi prihodki so v letu 2020 upadli za 76 % na 4,3 mio EUR.
 
Toda ko so lani v Grčiji postopno ukinili omejitvene ukrepe, se je število prihodov turistov povečalo za 94 %, prihodki pa za 142 %, kažejo podatki centralne banke.
 
V želji, da bi dodatno povečali število turistov, je vlada letos ponovno odpravila omejitvene ukrepe. Februarja so bili ukinjeni obvezni Covid testi za potnike, ki imajo evropski certifikat o cepljenju. V restavracijah, barih in trgovinah s 1. majem ukinjajo obvezno potrdilo o cepljenju, s 1. junijem pa obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih.

 

Dobri obeti za letošnjo turistično sezono 

Čeprav je ruska invazija nekoliko zmanjšala upanje na močno okrevanje turizma v letošnji sezoni, vendarle še ni vse izgubljeno.
Namestnica ministra za turizem Sofia Zacharaki pravi, da celo napovedujejo podvojitev števila lanskih prihodov.
Grški minister za turizem Vassilis Kikilias je v ponedeljek za Skai TV povedal, da so nekatere ključne destinacije, vključno s Krfom, Santorinijem in Parosom, že 80 % zapolnjene. Med velikonočnimi prazniki so se povečali tudi prihodi turistov v Atene in Solun.
 


Viri: Factiva, Agence France-Presse

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju turizma

Vpliv rusko-ukrajinske vojne na turistični sektor
 
Turistični sektor vzhodne Evrope se boji vpliva rusko-ukrajinske vojne

Avstrijski turizem znižuje visoka pričakovanja za leto 2022

Turistični sektor Črne gore