Avstrijski turizem znižuje visoka pričakovanja za 2022

torek, 19. april 2022
 

Avstrijska turistična industrija se po 2 težkih letih ponovno sooča z negotovo prihodnostjo 

Negotovost, ki jo povzroča ruska agresija v Ukrajini in s tem povezano povečanje gospodarskih težav, ima lahko negativen vpliv na turizem in s tem tudi na gospodarstvo v Avstriji.
 
Po koncu zapor in glavnih omejitvenih ukrepov sredi decembra 2021 si je avstrijska turistična industrija presenetljivo hitro in močno opomogla. Klub temu so nočitve v obdobju november 2021 - februar 2022 predstavljale le tretjino nočitev v istem obdobju 2018 /2019.
 
Vendar pa je optimizem v Avstriji nenadoma oslabil izbruh vojne v Ukrajini, obete za turizem v Avstriji pa tako ponovno zaznamuje visoka stopnja negotovosti.
 
 

Vpliv rusko-ukrajinske krize na avstrijski turizem 

Z izbruhom vojne v Ukrajini konec februarja 2022 so se splošne razmere za avstrijsko turistično industrijo ponovno poslabšale. Analitiki ocenjujejo, da bo ta konflikt negativno vplival na povpraševanje po počitnicah v Avstriji, pri čemer bodo posredni učinki verjetno veliko večji od neposrednih.
 
Dvig cen v številnih državah omejuje proračune za počitnice mnogih ljudi, kar bo zmanjšalo nagnjenost gostov k porabi. Posledice so lahko manj počitnic, krajše počitnice, cenejše namestitve ter spremembe destinacij in izbire prevoza. Motnje mednarodnega letalskega prometa bodo povzročile tudi manjše povpraševanje z oddaljenih trgov, poleg tega bi se lahko povpraševanje s teh trgov zmanjšalo zaradi dojemanja Evrope kot vojnega območja.
 
Po drugi strani pa bi lahko evropski turisti preferirali bližnje destinacije na račun bolj oddaljenih destinacij, kar bi povzročilo dodatno potencialno povpraševanje po počitnicah v Avstriji s strani turistov iz Nemčije in drugih sosednjih držav. Prav tako bodo destinacije v južni Evropi, do katerih se lahko turisti pripeljejo z avtomobilom, verjetno še bolj priljubljene v prihajajoči poletni sezoni.
 
Analitiki napovedujejo, da bo razcvet domačega turizma v Avstriji letos poleti nekoliko oslabel, a bo povpraševanje vseeno ostalo nad ravnmi pred krizo.
 
Pandemije COVID-19 in vojna v Ukrajini sta edinstvena dogodka v novejši zgodovini, zato ni izkušenj o tem, v kolikšni meri taka posebna situacija vpliva na vedenje turistov. Poleg tega trenutno ni mogoče resno napovedati niti nadaljnjega poteka pandemije niti vojne in njenih gospodarskih posledic. Obeti za turizem v Avstriji za leto 2022 so tako ponovno zaznamovani z visoko stopnjo negotovosti.
 

 
Viri: Factiva, DHK - Deutsche Handelskammer Oesterreich, WIFO - Avstrijski inštitut za ekonomske raziskave
 

Preberite še:


Globalni trendi na področju turizma

Vpliv rusko-ukrajinske vojne na turistični sektor
 
Turistični sektor vzhodne Evrope se boji vpliva rusko-ukrajinske vojne

Turistični sektor Črne gore