Kanada in Velika Britanija združujeta moči za razvoj jedrske fuzije

četrtek, 15. februar 2024
 
 
Kanadska in britanska vlada sta preteklo sredo v Parizu sklenili dogovor o sodelovanju na področju razvoja jedrske fuzije. 
 
V skladu s sporazumom bosta vladi spodbujali regulatorje, vladne agencije, univerze, laboratorije in zasebna podjetja k združenju prizadevanj na področju raziskav o fuziji. Državi nista zagotovili dodatnih sredstev v okviru dogovora, vsaka pa bo krila svoje stroške.

 
Medtem ko Velika Britanija velja za vodilno državo na področju raziskav in razvoja fuzije, bo Kanada prispevala s svojim edinstvenim gorivom - tricijem, ter znanjem na področju robotike in materialov, odpornih na ekstremne razmere. Sporazum predvideva tudi sodelovanje na področju razvoja delovnega načrta za skupne raziskave.
 
Kanada pridobiva tricij s pomočjo doma razvitih reaktorjev tipa CANDU. Ontario Power Generation periodično odstranjuje ta tricij iz težke vode v posebni napravi v jedrski elektrarni Darlington v Claringtonu v Ontariu. Kanada prodaja majhne količine tega izotopa laboratorijem v Združenih državah in Veliki Britaniji, vendar bo memorandum o soglasju omogočil Kanadi okrepitev partnerstva s slednjo državo.
 
Kljub desetletjem raziskav je napredek pri fuziji počasen. Vendar nedavni preboji, kot je uspešen poskus kontrolirane fuzije v Združenih državah leta 2022, vlivajo novo upanje. Mednarodno sodelovanje, kot je to med Kanado in Veliko Britanijo, lahko pripomore k hitrejši uresničitvi te potencialno prelomne tehnologije.
 
Povzeto po: The Globe and Mail
 
Pripravil: Simon Pribac

 
 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini