Kanadski inovacijski center McMaster Innovation Park je most med raziskovalci in trgom

torek, 03. maj 2022
 

Uporaba umetne inteligence in robotike je v porastu, saj prinašata inovativne rešitve v zdravstvo, proizvodnjo in drugod, dlje kakor sega človeška domišljija. Kanada je vodilna država v razvoju umetne inteligence, saj je že leta 2017 objavila strategijo za razvoj le-te. Vse to je rezultat skupnih prizadevanj kanadske vlade, podjetij, startupov in raziskovalnih centrov. McMaster Innovation Park v Hamiltonu v Ontariu je eden od mnogih kanadskih inovativnih inkubatorjev.
 
Kanadski inovacijski centri v okviru svojega delovanja podpirajo startupe, podjetja in raziskave ter ponujajo prostor, kjer se lahko uresničujejo ideje in vizije. Eden od vodilnih kanadskih inovacijskih centrov je McMaster Innovation Park. »Njihovo poslanstvo je pomagati podjetjem rasti,« je povedala Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica Kanadsko slovenske gospodarske zbornice. »V okviru svojega delovanja podpirajo različna podjetja, mlade inovatorje, visokotehnološke organizacije in raziskovalce ter ponujajo podporno okolje za preoblikovanje inovativnih idej iz vizije v komercialno realnost.«
 
»Smo raziskovalni park v lasti McMaster Univerze in delujemo po filozofski ideji, ki pravi, če je raziskovalec odkril nekaj neverjetnega ali ima briljantno idejo, vendar ni nihče nikoli slišal za to ideja in če ni prispevala v izboljšanju sveta, ali je potem ta ideja res dobra,« pojasnjuje Ty Shattuck, izvršni direktor MIP centra.
 
V prihodnosti načrtujejo širitev mednarodnega sodelovanja, saj po mnenju Tyja Shattucka razvoj inovativnih idej presega geografske meje. »Zgodovinsko gledano so bila tovrstna inovacijska okrožja zgrajena na konceptu t. i. prostorske bližine, zato je glavni poudarek v naši strategiji odpraviti geografsko razdaljo. Iščemo namreč enako misleče ljudi, bodisi na drugem koncu države ali na drugi strani Atlantskega oceana, saj verjamemo, da je sodelovanje ključnega pomena pri razvoju inovativnih idej v realnost.«
 
Zadnja leta med inovacijami najbolj izstopa razvoj umetne inteligence in robotike, ki pomembno prispevata h kakovostnejši zdravstveni oskrbi. Ena od mnogih robotskih rešitev je robot, imenovan IGAR (Image Guided Automated Robot), ki je nastal v sodelovanju s kanadsko vesoljsko agencijo in podjetjem MDA, ki proizvaja robotske sisteme za vesoljske postaje. IGAR je robot, ki se upravlja na daljavo in izvaja biopsije prsi pod vodstvom specialista. To pomeni, da lahko pacientka opravi magnetno resonanco svojih prsi v lokalni bolnišnici, medtem ko je zdravnik lahko oddaljen več tisoč kilometrov. S tem se je omogočila kakovostna zdravniška obravnava vsem ženskam, ki bivajo v odročnejših krajih.

Sporazum CETA med Evropsko unijo in Kanado odpira možnosti na gospodarskem, znanstveno-raziskovalnem in akademskem področju, saj slovenskim raziskovalnim podjetjem olajšuje pot za razvoj visokotehnoloških idej in znanstvenih raziskav.
 
 
***

O Kanadsko slovenski gospodarski zbornici

Kanadsko slovenska gospodarska zbornica se že od leta 1990 posveča temu, da bi Slovencem v Kanadi in tujini omogočila povezovanje in delitev svojega poslovnega znanja. Prizadevamo si organizirati poslovne dogodke in seminarje, dogodke mreženja in priložnosti za nadaljnji razvoj vašega podjetja ter hkrati ozaveščati o drugih tovrstnih priložnostih.

Sporazum CETA med Kanado in EU je odprl vrata za vznemirljive nove trgovinske priložnosti, zato se Kanadsko slovenska gospodarska zbornica Slovenije razvija v prostor za izmenjavo idej, mreženje ali sodelovanje v trgovini ali naložbah.

Od ustanovitve leta 1990 so glavni cilji zbornice naslednji:
  • služiti kot glas kanadsko slovenske poslovne skupnosti
  • spodbujati trgovino, industrijo in naložbe med podjetniki, podjetji in korporacijami, s posebnim poudarkom na kanadsko-slovenskem vidiku
  • preučevati in analizirati trende in dogajanja, ki vplivajo na kanadsko slovensko poslovno skupnost
  • organizirati skupinske seminarje in razprave o trgovini in poslovanju ter vprašanjih, ki so zanimiva za kanadsko slovensko poslovno skupnost
  • zagotoviti forum za kanadsko slovensko poslovno skupnost za razvoj možnosti in programov, ki prispevajo h družbeni, ekonomski in fizični kakovosti življenja v Kanadi
  • olajšati poslovne in socialne stike med svojimi člani
  • spodbujati trgovino, industrijo in naložbe med gospodarstveniki, podjetji in korporacijami iz Slovenije in Kanade ter razvijati in izboljševati gospodarske, trgovinske in industrijske odnose med Slovenijo in Kanado.
Avtorica: Samanta Coraci
 
Za svetovanje in pomoč pri poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnika Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:
Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-mail: sonya@canslo.com, telefon: 001 905 847 8566
Simon Pribac, predstavnik CSCC v Sloveniji, e-mail: simon@canslo.com, telefon: 064 187 110


 

O avtorici članka 

Samanta Coraci (1993) je magistrirala iz medijskih in komunikacijskih študijev na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Je specialistka za odnose z javnostmi in vsebinski marketing, saj vneto ustvarja različne vsebine v Primorskih novicah, Obaliplus in za Kanadsko slovensko gospodarsko zbornico. V prostem času rada prebira knjige in piše o njih na svojem blogu Samyinbookworld na Instagramu, potuje in fotografira.
 
 

Preberite tudi:

Učinki sporazuma CETA na slovensko gospodarstvo