Kosovo in Albanija sta podpisala sporazum o odprtju zračnega koridorja

torek, 23. junij 2020

Kosovo in Albanija sta 18. junija 2020 v Prištini podpisala sporazum o odprtju zračnega koridorja med Tirano in Prištino. Ta sporazum velja za velik dosežek med Kosovom in Albanijo na področju zračnega prometa.

Sporazum sta podpisali letalski agenciji obeh držav, Kosovska agencija za zračne navigacije (ASHNA) in albanska Uprava za civilno letalstvo (Albcontrol), v okviru srečanja Balkan Air Normalization Meeting (BANM), ki ga vodi Nato in med drugim predvideva normalizacijo zračnega prostora Kosova. Strokovni skupini obeh strani sta sodelovali pri pogajanjih v tesnem sodelovanju z NATO in vladnimi uradniki, da bi dosegli dogovor o odprtju zračnega koridorja.

"Prednosti, ki jih prinaša odprtje tega koridorja so velike, tako za potnike, pa tudi za letalske družbe, ki bodo imele pri povratnih letih nižje stroške, saj se bodo leti iz Prištine skrajšali za 15 minut," je ob odprtju povedal direktor Kosovske agencije za zračne navigacije – ASHNA, Bahri Nuredini.

Predsednik odbora albanske Uprave za civilno letalstvo Albcontrol Dritan Gjonbalaj pa je dejal, da Albanija v okviru projekta BANM, ki ga vodi Nato, prispeva k normalizaciji zračnih poti na Balkanu in dodal, da upa, da sporazum ne bo ostal le na papirju.

Viri: Factiva, bne IntelliNews, SeeNews

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike