Kosovo na prehodu k obnovljivim virom energije

četrtek, 12. maj 2022
 

Kosovo želi doseči popolno dekarbonizacijo energetskega sektorja

Kljub temu, da je Kosovo izjemo bogato z lignitom, želi preiti na obnovljive vire energije in sčasoma doseči popolno dekarbonizacijo svojega energetskega sektorja. Načrte za zeleni prehod sta 10. maja na letnem srečanju EBRD začrtala kosovski minister za finance, delo in transferje Hekuran Murati ter minister za gospodarstvo Artane Rizvanolli.

Po mnenju Jensa Lundsgaarda, direktorja upravnega odbora EBRD za Dansko, Litvo, Irsko in Kosovo, ima Kosovo glede na svojo velikost največje zaloge premoga na svetu in v absolutnem smislu največje zaloge premoga v Evropi. Na splošno je Kosovo 5. na svetu po zalogah premoga.
Država proizvede večino električne energije iz dveh zastarelih elektrarn, Kosova A in Kosova B.

"Kosovo nikoli ni uvedlo nobene infrastrukture za plin in vprašanje je, ali bo mogoče preiti naravnost s premoga na obnovljive vire energije brez plina kot vmesnega koraka, in če je tako, ali bi lahko druge države sledile zgledu Kosova." je dejal Lundsgaard.

Kosovo se sooča z naraščajočo potrebo po energiji, saj naj bi bilo njegovo gospodarstvo kot celota letos po napovedih eno najhitreje rastočih med nastajajočimi gospodarstvi v evropski regiji, pri čemer bo izvozno usmerjena proizvodnja pomemben del njegove rasti.

Za Kosovo je energetski prehod pomemben ne samo zaradi nacionalne varnosti, da postane energetsko neodvisen, ampak tudi zato, ker je država zavezana vrednotam EU in agendi za dekarbonizacijo.
 

Nacionalna energetska strategija za obdobje 2022–2031

Nacionalna energetska strategija za obdobje 2022–2031 opredeljuje kot vizijo dekarbonizacijo, varnost oskrbe, cenovno dostopnost in povezovanje regionalnega trga, ko država preide z lignita na obnovljive vire energije. Kosovo si je zadalo cilj, da bo do leta 2031 v državi nameščenih več kot 1.400 MW zmogljivosti vetrne in sončne energije. Pot do tja je še dolga, čeprav sta 2 vetrni elektrarni, ki ju financira EBRD, že dodali več kot 15 % k proizvodni zmogljivosti kosovskega omrežja.

Kosovo večino električne energije proizvede v dveh zastarelih elektrarnah na premog. Prispevek iz obnovljivih virov energije je trenutno majhen in predstavlja le 12 % porabe.

Za razliko od sosednjih držav, kot je Albanija, so vodni viri Kosova omejeni. Zato se država obrača k inovativnim idejam, kot je izgradnja zmogljivosti za shranjevanje energije, da bi omogočila integracijo pomembnih obnovljivih virov energije v nacionalni elektroenergetski sistem.
Energetska učinkovitost je druga prednostna naloga, saj se veliko proizvedene energije izgubi na primer zaradi pomanjkanja ustrezne izolacije v stavbah.

Na konferenci sta EBRD in kosovska vlada podpisali nov sporazum o energetski učinkovitosti v javnih stavbah v mestu Prizren. Ta vključuje 5 mio EUR posojila s strani EBRD in 1 mio EUR nepovratnih sredstev EU.Viri: Factiva, Newsbase Daily News
 

Preberite še:

Visoka rast cen iz obnovljivih virov

Globalni trendi na področju zelenih tehnologij