Krčenje družbe BASF pospešuje de-industrializacijo v Evropi

četrtek, 03. november 2022
 

BASF namerava trajno zmanjšati stroške evropske proizvodnje

Glavna tovarna družbe BASF, ki je največja kemična družba na svetu, se nahaja v mestu Ludwigshafen v Nemčiji. S površino 10 km2, proizvodno lokacijo z 2.000 stavbami in skupno 40.000 zaposlenimi je največja industrijska lokacija v Evropi.Energetska kriza je povzročila močan padec dobička družbe. V Q3 2022 se je dobičkonosnost zmanjšala za -27,5 % v primerjavi z enakim obdobjem 2021.

Proizvodnja družbe v Evropi, njeni glavni poslovni regiji, se je skrčila za -6,7 %.

Zaradi slabih poslovnih rezultatov; počasne rasti, visokih stroškov energije in pretirane regulacije, namerava BASF trajno zmanjšati stroške evropskih obratov.

Težke tržne razmere v Evropi ogrožajo mednarodno konkurenčnost evropskih proizvajalcev in jih silijo, da čim prej in tudi trajno prilagodijo svoje stroškovne strukture.

Družba BASF napoveduje, da bo letne stroške v Evropi do leta 2024 zmanjšala za 500 mio EUR, vključno z ukinjanjem delovnih mest. V prihodnje pa ne izključuje tudi selitve dela svojih sredstev v bolj konkurenčne regije.

Boljše poslovne rezultate družba dosega v ZDA in na Kitajskem. BASF v kitajskem mestu Zhanjiang načrtuje gradnjo 10 mlrd EUR vrednega kemičnega kompleksa, ki bo v celoti deloval na obnovljivo energijo.
 

Nemška multinacionalka BASF ni osamljen primer 

  • Francoski proizvajalec pnevmatik Michelin je imel v Q3 2022 podobne poslovne rezultate: primanjkljaj v Evropi in presežek na drugih trgih. 
  • Podobne izkušnje ima tudi nemški proizvajalec Mercedes-Benz. Poslovanje družbe se v Evropi zaradi energetske krize poslabšuje. Od 530.000 avtomobilov, ki jih je leta 2022 Mercedes-Benz prodal po vsem svetu, jih je 42 % prodal na kitajskem trgu. 
  • ArcelorMittal, mednarodna jeklarska korporacija s sedežem v Luksemburgu, ki je pred tedni v Španiji napovedala odpuščanje 8.000 zaposlenih, prav tako dezinvestira v Evropi. Zmanjšala je proizvodnjo v dveh nemških tovarnah. Korporacija najboljše rezultate dosega v Teksasu, kjer posel v tovarni železa dobesedno cveti. 
 
Evropska industrija že desetletja preusmerja proizvodnjo na lokacije s cenejšo delovno silo in nižjimi drugimi stroški, energetska kriza pa je trend še pospešila.
 
Energetsko intenzivne industrije, kot so aluminij, gnojila in kemikalije, so v nevarnosti, da podjetja trajno preusmerijo proizvodnjo na lokacije, kjer je poceni energije v izobilju, na primer v ZDA.
 
Čeprav sta neobičajno topel oktober in projekcije mile zime pripomogla k znižanju cen, zemeljski plin v ZDA še vedno stane približno petino tega, kar plačujejo podjetja v Evropi. Veliko podjetij že opušča proizvodnjo v Evropi, kar bi lahko povzročilo zelo hitro de-industrializacijo Evrope. 
 
 
Viri: Factiva, CE NoticiasFinancieras, Reuters

 

Preberite še: 

Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije

Nemška kemična industrijaZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: