Mastercard je lansiral globalni projekt recikliranja plačilnih kartic

torek, 27. junij 2023
 

Mastercard izvaja pilotni projekt recikliranja skupaj z britansko banko HSBC 

Plačilno podjetje Mastercard je v konec junija pričelo z globalnim projektom recikliranja kreditnih in debetnih kartic.

Namen projekta je preprečiti, da ne bi več milijard plačilnih kartic, ki so v obtoku po vsem svetu, pristalo na odlagališčih.

Pilotni projekt bo Mastercard izvedel z britansko kreditno banko HSBC Holdings Plc in njenimi osmimi podružnicami v Združenem kraljestvu, v prihodnje pa si želi, da bi se projektu pridružile tudi druge banke po vsem svetu. Nekatere banke so že sprožile lokalne pobude.

V pilotnem projektu bo Mastercard britanski banki HSBC zagotovil stroje za drobljenje, ki bodo lahko predelali 10.000 plačilnih kartic, kar ustreza 50 kg plastike. Ko bo stroj poln, ga bodo prenesli v obrat za recikliranje plastike.

Finančne podrobnosti o projektu Mastercard še ni razkril. Pilotni projekt, ki bo trajal prvih 6 mesecev, bo strankam omogočil recikliranje katere koli plastične plačilne kartice, vključno s tistimi konkurenčnih podjetij.

 

Leta 2022 je bilo na svetu v obtoku okoli 26 mlrd plastičnih plačilnih kartic 

Trenutno ima Mastercard v obtoku okoli 3,1 mlrd plačilnih kartic. V družbi ocenjujejo, da vsako leto industrija proizvede približno 600 mio plačilnih kartic, vsaka pa ima življenjsko dobo približno 5 let.

Tržna analiza, ki jo je pripravila svetovalna družba Nilson, ugotavlja, da je bilo po vsem svetu v letu 2022 v obtoku skoraj 26 mlrd plačilnih kartic. Po napovedih se bo število plačilnih kartic do leta 2027 povečalo na 28,4 mlrd.

Naraščajoča uporaba plastike je povzročila enega največjih okoljskih izzivov na svetu. Plastični odpadki, ki so na odlagališčih, onesnažujejo reke in oceane. Proizvodni proces za plastiko je tudi glavni vir toplogrednih plinov, ki segrevajo planet.

 

O družbi Mastercard Inc. 

Mastercard Inc je plačilno-tehnološko podjetje, ki se ukvarja s kliringom, avtorizacijo in poravnavo plačilnih transakcij. Družba deluje v Ameriki, na Bližnjem vzhodu, v Afriki, Evropi, Aziji in v Tihem oceanu.

Sedež družbe je v mestu Purchase v New Yorku v ZDA.
 
Družba je s približno 29.000 zaposlenimi v letu 2022 ustvarila 22,23 mlrd USD prihodkov, kar je 17,8 % več kot leta 2021.
 Viri: Factiva, The Telegraph, The Telegraph

 

Preberite tudi:

Globalni trendi na področju zelene tehnologije
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: