Milijardne izgube poljskih bank po razsodbi o posojilih v švicarskih frankih

ponedeljek, 02. oktober 2023
 

Sodišče je odločilo v prid hipotekarnih imetnikov, ki pravijo, da so bili spodbujeni, da so sprejeli stave FX

Poljske banke se soočajo z milijardami dodatnih izgub, potem ko je Evropsko sodišče 15. junija letos razsodilo v prid imetnikom hipotekarnih kreditov, ki tožijo svoje posojilodajalce, ker so jih vzpodbudili k stavi v valuti švicarskih frankov, katera se je zelo zalomila. 

Sodišče je dejalo, da banke niso upravičene zahtevati, da stranke plačajo stroške kapitala za kakršne koli hipoteke v tuji valuti, za katere so lokalni sodniki že menili, da vsebujejo »nepoštene pogoje«. Evropsko sodišče je prav tako razsodilo, da lahko stranke na Poljskem sprožijo tožbe, ki presegajo povrnitev mesečnih plačil in dodatne obresti, ki jih banke zahtevajo za zamude pri plačilih. 

Razsodba sodišča izhaja iz dolgotrajne bitke, ki sega v čas finančne krize, ko je švicarski frank močno zrasel v vrednosti, v primerjavi s poljskim zlotom in pustil imetnike hipotekarnih posojil, da so morali plačati svoje hipoteke po neugodnem menjalnem tečaju. 

Poljski finančni regulator KNF je izjavil, da ima sodba Evropskega sodišča »negativno razsežnost z vidika poljskega bančnega sektorja in celotnega poljskega bančnega sektorja, pa tudi z vidika pravne varnosti, javnosti obresti in elementarnih načel socialne pravičnosti, dajanja prednostne obravnave majhni skupini posojilojemalcev v obliki brezplačnega kredita.«
 
Predsednik KNF Jacek Jastrzębski je pred tem ocenil, da bi banke lahko na koncu plačale dodatnih 100 milijard zlotov, če bi sodstvo razsodilo, da bi morale sprejeti dohodek z ničelno obrestno mero za neveljavne hipoteke v švicarskih frankih. 

Toda poljske banke so v zadnjih četrtletjih povečale svoje rezervacije v pričakovanju neugodne sodbe, KNF pa je vztrajal, da je »poljski bančni sektor trenutno dobro kapitaliziran in likviden, kar pomeni varnost in stabilnost«. 

Švicarski frank je zdaj vreden več kot dvakrat več od svojega menjalnega tečaja 2 zlota pred krizo leta 2008, ko je več sto tisoč poljskih kupcev stanovanj financiralo svoje nakupe v švicarskih frankih, pri čemer so izkoristili nižje obrestne mere v Švici, a niso upoštevali valutnega tveganja. 

Kupci stanovanj v drugih državah srednje in vzhodne Evrope, kot sta Madžarska in Hrvaška, so se prav tako zadolževali v švicarskih frankih, vendar so njihove vlade sčasoma posegle in omejile menjalne tečaje odplačevanja ali pretvorile v lokalno valuto. Na Poljskem pa takšne poravnave niso sklenili, kjer so stranke in banke namesto tega dale zadevo v roke sodnikom, ki so sprva razsodili v korist bank. 

Razsodba je bila tako pričakovana, potem ko je Evropsko sodišče februarja izdalo prvo mnenje, ugodno za imetnike hipotekarnih kreditov, po katerem se je tudi več poljskih sodišč začelo postavljati na stran kupcev stanovanj, kar je spodbudilo nadaljnje tožbe. Poljska desna vlada, ki se sooča s težkimi volitvami to jesen, se je prav tako nedavno postavila na stran potrošnikov, zlasti tako, da jim je lani ponudila počitnice pri plačilu hipoteke. 

Predsednik KNF Jastrzębski je na gospodarski konferenci v začetku meseca junija povedal, da bi si banke sicer lahko privoščile, da bi prevzele celotne stroške hipotekarnega debakla v švicarskih frankih, vendar bi to zmanjšalo njihovo sposobnost financiranja drugih dejavnosti. »Banke imajo zaenkrat dovolj kapitala, vendar ne dovolj, da bi vlagale tudi v zeleni prehod, našo varnost in pomoč podjetjem pri obnovi Ukrajine,« je dejal. 

Vir: The Financial Times Limited 2023 


Pripravilo:

Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
e-mail: info@triglav-rysy.si


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov