Na perspektivni trg zdravil za hujšanje se podaja tudi AstraZeneca

četrtek, 16. november 2023
 

Astra-Zeneca je 8. podjetje, ki se je podaja na perspektivni trg zdravil za hujšanje 

Ta teden je farmacevtska družba Astra-Zeneca, ki ima sedež v Združenem kraljestvu, sklenila 1,6 mlrd GBP vredno licenčno pogodbo s kitajskim biotehnološkim podjetjem Eccogene, za izdelavo tablete, imenovane ECC5004, ki je zasnovana za spodbujanje telesa k izgubi teže in znižanju ravni glukoze.

Po pogojih dogovora bo Astra Zeneca podjetju Eccogene iz Šanghaja vnaprej plačala 151 mio GBP ter do 1,5 mlrd GBP v kliničnih in drugih mejnikih, ko bo razvoj zdravila napredoval. V zameno bo družba imela pravico tržiti ECC5004 zunaj Kitajske.

Družba se s tem vključuje v boj za tržni delež na trgu vse bolj popularnih zdravil za hujšanje. Astra-Zeneca je že 8. podjetje, ki se podaja na ta perspektivni trg.

Najuspešnejša družba na tem trgu je danska družba Novo Nordisk. Novembra 2023 se je tržna vrednost družbe gibala okoli 450 mlrd USD, kar je več kot 420 mlrd USD danskega BDP. 
Preberite še : Danski farmacevtski velikan Novo Nordisk vreden več kot Danska

Obseg uspeha družbe Novo Nordisk je spodbudil konkurenco. Na tem trgu sedaj že uspešno delujejo tudi druge farmacevtske družbe, na primer Eli Lilly s tržno kapitalizacijo 567 mlrd USD, Pfizer s tržno kapitalizacijo 166 mlrd USD, Amgen s tržno kapitalizacijo 143 mlrd USD in druge, kot so Structure Therapeutics, Viking Therapeutics in Herbalife. 

Navdušenje nad potencialom zdravljenja za hujšanje še nikoli ni bilo večje. Družba Novo Nordisk je pred kratkim objavila podatke o veliki študiji svoje injekcije za hujšanje Wegovy, ki je pokazala, da je zdravilo znatno zmanjšalo stopnjo srčnih infarktov in kapi. Študija pomaga vzpostaviti širšo zdravstveno korist za razred zdravil, ki bo bistvenega pomena za zagotavljanje širokega kritja zdravil pri zavarovalnici.

Glede na porast števila izdanih receptov za zdravila za hujšanje analiza Morgan Stanley napoveduje, da bi lahko prodaja zdravil za hujšanje v 10 letih dosegla 77 mlrd USD.
 

Prednosti tablet za hujšanje pred injiciranimi zdravili 

AstraZeneca namerava s svojo novo tabletko ECC5004 ciljati na odrasle s prekomerno telesno težo, ki želijo zmerno shujšati, ne želijo pa si dramatičnega zmanjšanja telesne teže, ki ga ponujajo trenutni injekcijski izdelki.

Zdravilo AstraZeneca za hujšanje naj bi bilo cenejše od konkurenčnih zdravil na trgu, zaradi česar bo dostopno tako v ZDA kot v Evropi.

AstraZeneca še zdaleč ni edino podjetje, ki cilja na ta trg zdravil za hujšanje s tabletami. V razvoju sta na primer tudi tableti družb Pfizer in Novo Nordisk.
 


Viri: Factiva, Dow Jones, Daily Mail, New Indian Express

 
Preberite tudi:


Globalni trendi na področju farmacije 

Farmacevti v boju za posle polnjenja injekcijskih brizg z zdravili za hujšanjeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: